Fajter

Svet

МАТЕУШ МОРАВЈЕЦКИ: "Пољаци, Грци, Јевреји и Срби су једини народи који нису сарађивали са Хитлером, недопустиво је да одговарамо за туђе ратне злочине"

Autor: Фајтер / Н1 / од 14.02.2018.

Премијер Пољске Матеуш Моравјецки је оценио да је недопустиво оптуживати Пољаке за "туђе ратне злочине", посебно јер су, како је рекао, Пољаци, заједно са Србима, Грцима и Јеврејима, били једини народ у окупираној Европи који није сарађивао са Хитлеровим фашистима.

"Пољска, имајући у виду своју историју, не можа да буде оптуживана за туђе злочине. Не могу се мешати џелати са жртвама", казао је Моравјецки.

Он је то рекао поводом спора Пољске са Израелом и САД око новог параграфа у пољском Закону о Институту памћења народа којим се с три године затвора прети за свако приписивање пољској држави и народу ратних злочина или саучесништва у Холокаусту.

Моравјецки је у интервјуу пољској агенцији ПАП нагласио да током Другог светског рата Пољска као држава, њен покрет отпора и влада у егзилу у Лондону, нису сарађивали са нацистима.

"Није било пољских логора смрти, није било пољског Гестапа, није било пољских гасних комора. Пољски народ и пољска држава нису сарађивали с нацистима, већ је било управо супротно: заједно с јеврејским народом, Србима и Грцима, једини нису били колаборанти Немачке. Јевреји су најтеже погођени, али и Пољаци су претрпели незамисливе неправде", казао је Моравјецки.

Изменом Закона о Институту памћења народа владајући конзервативци из странке Право и Правда желе да заштите углед Пољске и Пољака пред оптужбама да су били Хитлерови саучесници у Холокаусту, због злочина појединих Пољака над Јеврејима и погрома, чега је било и после рата, 1946. године, у граду Кјелце.

Међутим, Израел, САД и јеврејске организације протумачили су измену тог пољског закона као покушај да се спрече сведочења преживелих из Холокауста да су се, кријући се од нациста, пођеднако плашили и суседа Пољака да их не опљачкају, не изруче Немцима или да их сами не убију.

Критичари из Израела и САД кажу и да Пољска покушава да претњама затвором створи вештачки мит пољског народа да је увек био жртва, а никад џелат, и а је Јеврејима само помагао.

Председник Анџеј Дуда је потписао закон, али га је одмах упутио Уставном суду да провери да ли измене гуше слободу говора и право новинара, рецимо да пишу о тим злочинима неких Пољака над Јеврејима током Другог светског рата, и да ли је евентуално потребно да се параграф о томе прецизира.

Влада и сам премијер Матеуш Моравјецки настоје да изгладе спор са Израелом, а пре свега са САД, јер је из Вашингтона стигло упозорење да тај спор може негативно да утиче и на савезничке односе Вашингтона и Варшаве.

Пољска на САД на војном плану гледа као на главног гаранта своје безбедности и стало јој је до присуства хиљада америчких војника.

"Желео бих да договоримо заједнички став Израела и Пољске о томе. Али, на обе стране мора да постоји жеља да се став изради и да се поштују неке елементарне историјске чињенице. Имајући у виду историју Пољске, не сме да буде оптуживана за туђе злочине", казао је Моравјецки агенцији ПАП.SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.

Povezane vesti