Fajter

Politika

Тим Саше Јанковића најавио кривичне пријаве због нерегуларности избора

Autor: Фајтер/Данас.рс од 10. 04 2017.

Поновним бројањем гласова на два спорна бирачка места у Новом Пазару РИК утврдила да је било четири гласа више за кандидата владајуће коалиције Александра Вучића у изборном материјалу него што је било гласачких листића.

Изборни штаб Саше Јанковића најавио је кривичну пријаву против НН лица и свих чланова бирачких одбора на више бирачких места на којима су утврдили нерегуларности на председничким изборима.

Весна Ракић Водинелић, чланица РИК-а испред кандидата Саше Јанковића, рекла је на конференцији за новинаре да изражава сумњу у данашње бројање гласова у РИК-у пред ТВ камерама, јер се, како каже, неупотребљени листићи нису ни бројали, преноси Н1.

Како наводе она остаје при тврдњама које је раније изнео Јанковићев тим, да су увидом у бирачки материјал, на једном бирачком месту у Новом Пазару пронашли 543 гласа више за Александра Вучића, а на другом 250 гласова више.

Ракић Водинелић је навела и да је Јанковићев штаб тражио увид у материјал са 50 бирачких места, али да су добили материјал са 25 места. Ради се о бирачким местима 27 и 85 у Новом Пазару, за које је РИК , поновним бројањем гласова, утврдио да су четири гласачка листића оспорена, која, како су навели, могу бити и грешка.

Ракић Водинелић каже и да су камаре у великој сали Скупштине снимале њихово поновно бројање гласова, и да је на данашњој седници РИК тражила да се тај материјал објави, што је одбијено.

Ракић Водинелић је истакла и да сумња да је било модификације изборних резултата, и да верује да ће се коначна истина утврдити након фер спроведеног судског поступка.

Изабрани председник Александар Вучић је раније, на питање Н1 како коментарише наводе изборног штаба Саше Јанковића да је на изборима потенцијално украо 319.000 гласова, то негирао и оценио да је то "ноторна глупост".

Након бројања, председник РИК Владимир Димитријевић рекао је да то доказује да су ноторне лажи да су на тим местима злоупотребљена 793 гласа, колико су тврдили из изборног штаба Саше Јанковића.

"Ноторна је лаж да је реч о 793 гласа. Ради се само о четири гласа. Глас је глас али то може да буде и техничка грешка", рекао је Димитријевић и додао да то доказује да није било изборне крађе.

Димитријевић је пре бројања рекао да одлучено да се ново бројање споведе на та два места јер они представљају, како се изаразио, еклатантан пример, и због тога што је из податка да је на та два бирачка места оспорено 800 гласова изборни штаб Саше Јанковића извукао закључак да је укупно украдено 319.000 на свим бирачким местима у Србији.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti