Fajter

Politika

ПОхвалио: Амерички конгресмен Тед По у Конгресу величао Србе као ХЕРОЈСКИ НАРОД; Руси желе да ЗАТРУЈУ ОДНОСЕ Америке и Србије

Autor: Фајтер / Б92.нет / од 20.02.2018.

Амерички конгресмен Тед По изјавио је прошле недеље у Конгресу да су Срби херојски народ, као и да Руси желе да затрују односе између САД и Србије.

Подсећамо, По је копредседавајући у српском кокусу у Конгресу САД, а са још 13 чланова Конгреса послао је почетком октобра 2017. писмо америчком државном секретару Рексу Тилерсону у којем је наглашена потреба да САД пруже политичку подршку Србији.

По је почетком октобра посетио Србију и тада се састао са председником Александром Вучићем.

Током обраћања на заседању Конгреса 15. фебруара По је рекао да је Србија “велики пријатељ САД“.

"Као Тексашанин веома се дивим српском народу. Чврсти ставови и навика да увек кажемо оно што мислимо чине нас природним савезницима. Заправо, једна од првих особа које су населиле Тексас био је Србин по имену Ђорђе Сагић или Џорџ Фишер, како је био познат у САД, а који се као правни службеник бринуо о миру у Хјустону."

Ипак, како каже, Србија је “правди допринела много више од тога“.

"Данас одајемо почаст српским снагама које су се бориле раме уз раме са Американцима током најужаснијих сукоба у историји. Председник Вудро Вилсон је 1918. одржао говор у којем је, говорећи о храбрости српских снага током инвазије Аустроугарске на Србију, рекао: ’Тако храбро су се сукобили са снагама десет пута веће и богатије земље. Иако је њихова територија била уништена, а домови разрушени, дух српског народа никада није био сломљен’. Као Тексашанин, дивим се том пркосу снажнијем противнику", рекао је По.

Конгресмен је након тога прешао на Други светски рат, рекавши да је за Америку у односима са Србијом ипак најзначајнија прича о мисији Халијард.

"Српски народ је током црних дана нацистичке окупације демонстрирао своју храборст играјући кључну улогу у највећој операцији спасавања Америчких пилота у историји. 1944. амерички бомбардери често су нападали немачке залихе горива У Румунији. Летели су преко Југославије и око 1.500 пилота је оборено током тих мисија. Срби, који су се борили против немачких снага од 1941. године, ризиковали су своје животе да спасу Американце и сакрију их од немачких патрола", истакао је По.

Како је навео, "месецима су храбри и племенити Срби штитили америчке пилоте и бринули се о њима", да би у августу 1944. била извршена евакуација пилота код села Прањани.

"Више од 60 година је ова операција била тајна, али сада се сећамо храбрости српских пријатеља и кажемо хвала. Дух мисије Хаљард и даље живи као невероватна прича о отпору и хероизму", рекао је По.

Према његовим речима, Србији и САД данас, као и током два светска рата Србији, прети заједнички непријатељ.

"Око 600 страних бораца је у Сирију дошло са Балкана. Исламска држава и Ал Каида су претња Србији и њеном региону исто колико и Сједињеним Државама. Морамо да наставимо сарадњу са српским партнерима како бисмо зауставили терористе и неутрализовали мреже за регрутовање бораца", навео је По.

Осим тога, По је истакао и да САД раде са Србијом на независности правосуђа и борби против корупције, као и да је “демократска Србија у којој постоји владавина права у инстересу САД“.

"Међутим, постоје они који не подржавају тај циљ – руске дезинформације су направљене како би Русија држала Србију у сфери свог интереса и затровала наше пријатељство", истиче По.

Он наводи да је и поред тога настављена интеграција Србије ка Западу, а као примере истиче то што је Србија 2006. постала део Партнерства за мир, као и да је 2015. потписан Индивидуални акциони план партнерства.

"Недавно је ЕУ објавила да би Србија могла да постане њен део до 2025. године. Аплаудирам том кораку који ће ојачати политичке институције Београда и њихове економске везе са Западом. Делимо исте снове о слободној будућности наших земаља. Хвала српским снагама на томе што су били уз Америку у ратовима у прошлости и у изазовима са којима ћемо се суочити у будућности", закључио је По у Конгресу.SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.

Povezane vesti