Fajter

Politika

Палма ће да је тури на гобленче: Колики је значај награде НАЈЕВРОПЉАНИН, која је додељена српским званичницима, говори чињеница да ју је Барон од ливада ВРАТИО!

Autor: Фајтер / Н1 / од 12.12.2017.

Драган Шутановац, председник Демократске странке, вратио је награду "Најевропљанин", коју је добио у 2010. години за успешно спроведену реформу Војске Србије, и навео да не жели да учествује у "манипулисању европским вредносима" у тренутку када ЕУ има најнижу подршку грађана од 2000, наведено је у саопштењу.

"Никада нисам желео да се такмичим са било ким у томе ко је "најевропљанин", али сам са великим задовољством примио ову награду 2011. године као неко ко је истински посвећен европеизацији Србије, али пре свега у име тима који је спровео реформу Војске Србије, као највећег и најкомплекснијег система у земљи. Захваљујући реформи Војске Србије, Министарство одбране било је мотор европских интеграција земље, а учешће Војске у првој мировној операцији ЕУ показатељ је да је наша одбрана саставни део европског безбедносног система. Бројни други добитници који су ово признање заиста заслужили, као ни грађани Србије, не заслужују да се манипулише европским вредностима, а све зарад прања нечије биографије или јачања било чијег проевропског легитимитета и то у тренутку када ЕУ има најнижу подршку грађана од 2000. године. Првенствено из тог разлога ову награду морам да вратим организаторима", навео је Шутановац.

Палма Најевропљанин, организатори кажу - награда у правим рукама
Лидер ДС је навео да му је лично ова награда "кост у грлу" већ дуже време због различитих добитника са којима се политички и идеолошки не слаже, за које, како каже, верује да су неискрени европејци, па чак и искрени антиевропејци, али да је сматрао да, због својих сарадника у Министарству одбране, нема право да ову награду врати.

"Међутим, данас моје лично уверење, али и људи с којима сам радио на реформи Војске, више не дозвољава да делимо награду са људима који уништавају европски Београд, од њега праве кафану и тржни центар, као и са онима који повлађују национализму и који не признају људска права као врхунску европску, али и цивилизацијску и људску вредност. За мене "најевропљанин" остаје сваки грађанин Србије који је посвећен слободи, демократији, људским правима и владавини права", закључио је Шутановац.

У Скупштини града Београда у понедељак су уручена признања "Најевропљанин", која традиционално додељује Прва европска кућа. Награде Најевропљанин за 2016. и 2017. годину, добили су, између осталих, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж и главни урбаниста Београда Милутин Фолић. За област локалне самоуправе за "Најевропљанина" проглашен је председник Скупштине општине Јагодина Драган Марковић Палма.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti