Fajter

Politika

Ђурић: Избори на Косову увертира за додатну политичку радикализацију

Autor: Фајтер/Агенције од 12. 05. 2017.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић оценио је да Брисел губи ауторитет у Приштини и изразио страховање да ће избори на КиМ значити не само изгубљено време за дијалог Београда и Приштине већ и представљати увод у додатну политичку радикализацију.

Према његовим речима, избори у покрајини увек су значили мораторијум за дијалог и спровођење оног што је договорено и зато ће сви споразуми, међу којима и онај о фромирању ЗСО бити на маргинама интересовања политичара у Приштини, будући да то нису теме на којима могу да остваре политички добитак.

"Бојим се да избори 11. јуна неће значити само изгубљено време већ ће бити увертира у додатну политичку радикализацију у Приштини. Не само током предизборне кампање већ и по формирању нове владе привремених институција," рекао је Ђурић за "Политику." Албанска политичка елита, како је објаснио, до сада није умела или желела да дијалог наметне као позитивну тему у јавности, већ га је напротив користила за демонстрацију политичке ригидности и радикализма.

"Саговорнике не можемо да бирамо и сачекаћемо да видимо какве су перспективе за настанак дијалога", рекао је он.

На питање када се може очекивати наставак дијалога, он је каже да је Београд спреман на дијалог, јер је то једини начин за решавање несугласица, али да то није случај са другом страном.

Док српска страна позива на дијалог, друга страна доноси резолуцију о прекиду разговора, упућује поруке о стварању "велике Албаније", а појединци чак Србима на КиМ прете етничким чишћењем, подсетио је Ђурић.

"Да ствар буде још гора, посредник у дијалогу, који дели наш став да преговарачки сто треба да буде једино поприште за српско-албанско сучељавање, изгубио је, како се чини, ауторитет у Приштини. Тамо не само да се не осврћу на апеле из Брисела већ упућују експлицитно увредљиве поруке на рачун званичника ЕУ," навео је он.

Поводом припрема Српске листе за предстојеће изборе Ђурић каже да Београд настоји да се што мање меша у њену унутрашњу политичку динамику.

Изузетак је, како додаје, направљен само када је требало спречити да Приштина коруптивним методама разбије јединство "Српске листе" а неке српске представнике искористи за реализацију планова који су супротни српским интересима.

"Уверен сам да ће Српска листа овога пута у селекцији кадрова и странака које ће је чинити, поучена тим искуствима, приступити много пажљивије и промишљеније," закључио је он.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti