Fajter

Politika

Давид: У Србији традиција да на провршину испливавају најгори

Autor: Фајтер/Агенције од 08. 05. 2017.

"Данас што нам се догађа није ништа ново. Постоји континуитет од почетка 20. века, имамо погрешну перцепцију историје коју намећу власти", каже књижевник Филип Давид.

Он каже за Н1 да су Срби себи били увек највећи непријатељи, овде је традиција да на површину испливају најгори. 

Добро за сваку земљу да има јаке синдикате и невладине организације које треба да буду коректив власти, а да код нас тога нема.

"То се распало, то је највећи проблем. Данас живимо у средини где је програм власти и опозиције исти - да се живи боље, повећају пензије, корупција искорени... Потребни су јасни, прецизни и различити прогами како се до тих ствари долази, овако како је сад сад делује неозбиљно", сматра он.

Давид каже да живимо у свету пуном тензија и да има утисак да неко, због тиража или геополитичких разлога, покушава да свет уреди на други начин.

"Мислим да је реч о преувеличавању, Европска унија није пред распадом. Периодично се догађа нешто што упућује свет у неком новом правцу, али не треба живити у стрепњи да нам се ближи апокалипса. Бавимо се превише великим темама, али то уноси стрепњу у нормалан живот, а онда је то важније од свакодневног живота", рекао је он.

Каже да писци фантастике, у које убраја и себе, данас пишу о ономе шта се стварно догађа јер, како каже, то превазилази машту.

"Узимам новине са стрепњом, поготово таблоиде. То је пуно наговештаја великих ратова, распада земаља, свет се љуља и само што се сваког тренутка не распадне. Морате бити спремни и способни да одвојите оно што је лажно од стварног", поручује Давид.

Кад је данас у свету у питању власт, све границе се губе, сматра Давид.

"Левица иде са десницом, фашисти с комунистима, ту нема много идеологије већ само гола борба за власт", сматра он.
Корени диктатуре у кретенизацији и заглупљивању друштва.

Говорећи о протесту Против диктатуре, Давид каже да подржава сваки протест, али сматра да је од почетка имао проблема.

"Не можете правити протест а да се не знају организатори. Не можете позивати људе разних уверења, идеологија под један барјак јер онда долази до неспоразума. Захтеви су с једне стране били минорни, сменићете неког па шта, доћи ће други, вероватно још гори", каже он.

Давид додаје и да је парола Против диктатуре апстрактна и да се мора видети где су корени диктатуре.

"А они су у општој кретенизацији и заглупљивању друштва. Погледајте како изгледа већина наших електронских медија, таблоиди... немам друге речи осим ужас. То је страшно", каже Давид. Кад је све хаотично, завршава се на овај начин, односно распада се протест, закључује Давид.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti