Fajter

Politika

БАХАТИ БИЛМЕЗ: Председник општине Жабаљ баца НАШЕ ПАРЕ на РОЗЕ АЈФОНЕ и прескупе излете по Италији, дели плате за ИЗМИШЉЕНЕ ФУНКЦИЈЕ и живи о ВАШЕМ ТРОШКУ! Упознајте ЧЕДОМИРА БОЖИЋА..

Autor: Фајтер / Блиц.рс / од 26.10.2017

"Ајфон" розе боје плаћен 96.000 динара из буџетске резерве и издат без реверса, плата председника за 30.000 динара већа него што је дозвољено, преплаћено путовање у Верону, измишљање плата за поједине функције, само су део од 1,3 милиона евра колико је општина Жабаљ непрописно потрошила.

Државна ревизорска институција (ДРИ) утврдила је да је општина Жабаљ, са председником Чедомиром Божићем на челу, у 2016. неправилно потрошила чак 161 милион динара, што је 14 одсто укупног општинског буџета.

"Највећи део неправилно потрошеног новца отишао је на јавне набавке, чак 73 милиона. Без веродостојне документације потрошено је 26 милиона динара", наводе из ДРИ.

Дуг је низ неправилности у општини Жабаљ које је ДРИ утврдила. Тако је председник општине Чедомир Божић због увећаног коефицијента имао плату за 30.000 динара већу него што је прописано. Општинским новцем купљен је скупоцени мобилни телефон "ајфон 6С" розе-златне боје, плаћен чак 96.000 динара. Нити се зна ко је телефон наручио, нити код кога је завршио, јер нема реверса коме је предат, а плаћен је из текуће буџетске резерве.

Извор: Епл

"Јубиларна награда за 10 година рада од 47.000 динара исплаћена је 2016. бившем члану Општинског већа, који је запослен у општини. Ревизијом је утврђено да је он у општини запослен од 1989. године и да није у 2016. стекао право на јубиларну награду за 10 година рада. Председник општинског Савета за безбедност саобраћаја добио је нето плату од 65.000 динара, а његов заменик од 52.000 динара, иако плате за те функције нису предвиђене законом", наводе из ДРИ.

Ревизор наводи и да је одржавање сајта општине плаћано 34.000 динара месечно и да је то вођено као стални трошак уместо као услуга по уговору, пошто је одржавање радила приватна фирма из Жабља. Сумњу буди и то што је редовна комерцијална цена за одржавање сајта чак 10 пута мања у већини фирми које се тиме баве. Сумњиво је и путовање седморо људи о трошку општине на Сајам пољопривреде у Верони. Ревизор наводи да се не зна ко је путовао нити постоји општински акт којим се тим особама одобрава путовање, а аранжман је плаћен 260.000 динара више него што је било предвиђено уговором потписаним након јавне набавке.

Челници општине нису штедели ни кад су кафане у питању, такође кршећи закон.

"Исплаћено је најмање 527.000 динара за угоститељске услуге, а да на рачуну није наведен повод за коришћење новца, често нема потписа лица овлашћеног за коришћење угоститељских услуга, као ни спецификације трошкова", наводе из ДРИ.

И поред свега, председник општине Чедомир Божић каже да је задовољан извештајем ревизора.

"Извештај ревизора није негативан, али није ни позитиван, пошто позитивну оцену још нико није добио. У извештају је изнето мишљење са резервом, а ми припремамо одазивни извештај у ком ћемо појаснити доста ствари, а ствари нису лоше и ревизори су били задовољни", каже Божић за "Блиц". Ко је купио скупоцени "ајфон" новцем намењеним за непредвиђене ситуације и код кога је он завршио, Божић тврди да не зна.

"Верујем да је новац отишао из резерве, јер га није било на позицији на којој обично треба да иде. Ево, ја користим приватни телефон, само је картица општинска", каже Божић.

Радници општинске управе путовали су прошле године на семинаре на Златибор, Тару, Мећавник, Ђердап, Сребрно језеро, где су им, поред пуних пансиона и хотела, биле плаћене и друге активности као што су излети, што није дозвољено законом. Ревизор је утврдио да за ова службена путовања нису издавани путни налози, да се из рачуна често не може утврдити ко је тачно ишао на путовања, као и да не постоје извештаји са службених путовања. Осим на Златибор, где је ишло троје радника, на остала путовања ишло је по двоје запослених.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti