Fajter

Kultura

Слика Паје Јовановића процењена на више од 100.000 евра

Дело „Bashi-bazouks Before a Gateway” српског сликара биће понуђено 24. априла на аукцији у „Садебију”

Уље на платну једног од највећих српских сликара Паје Јовановића настало крајем 19. века, наћи ће се на аукцији у лондонском „Садебију”. Слику „Bashi-bazouks Before a Gateway” (Башибозуци пред бег) реномирана аукцијска кућа уврстила је у предстојећу аукцију „Оријенталистичке уметности”, која је заказана за 24. април у Лондону. Дело Паје Јовановића међу најскупљима је у читавом каталогу, који броји шездесетак дела, јер се почетна цена креће у распону од 113.420 до 170.130 евра! Од Јовановићеве слике на већу цифру процењена су, између осталог, дела Жана-Леона Жирома, Едвина Лорда Викса или Андерса Зорна.

Јовановићева слика се до сада налазила у приватном поседу истакнутог колекционара који ју је купио такође у Лондону 2004. године, стоји на сајту „Садебија”.

Слика, настала 1887. или 1888. године, обима 46 са 35 центиметара, рађена је у техници уље на платну, а потпис сликара је у самом доњем десном углу дела. Јовановић (1859– 1957) се на овој слици позабавио такозваним башибозуцима, односно нерегуларним војницима турске војске који су били присутни диљем Отоманског царства – од Египта до Балкана. Иако подржавани од стране империје, нису имали регуларна војна обележја и били су познати по свом одметништву, пљачкама и бруталностима. Отуда и назив башибозук који у слободном преводу са турског гласи: обезглављени. Српски сликар на поменутом делу дочарава два башибозука, у својим регалијама, које смешта у египатско окружење… И један и други „војник” наоружани су пушкама кремењачама… И док први башибозук пуши чибук, други одмара, а све то уочи бега…

Паја Јовановић, рођен 1859. године у Вршцу, и данас важи за једног од најистакнутијих представника академског реализма. Био је и члан САНУ, а на сајту „Садебија” подсећа се да је студирао на Уметничкој академији у Бечу, у класи Карла Леополда Мулера. Излагао је у Бечу, Минхену и Берлину, и био врсни портретиста који је једно време радио на двору краља Александра Карађорђевића, подсећају у овој кући пред априлску аукцију. Такође, истиче се да су Јовановићеве слике одавно стекле значајну међународну репутацију и да се нека од његових дела налазе у колекцијама богатих Енглеза или Американаца.

Јовановић, у чија се најзначајнија дела убрајају слике „Мачевање”, „Сеоба Срба”, „Крунисање цара Душана”, „Битка у Теутобуршкој шуми”, преминуо је 1957. године у Бечу.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti