Fajter

Kultura

Пола века "Скупљача перја": Како је култним ромским алкосима измакао Оскар, и шта је на то рекао Грегори Пек!

Autor: Фајтер / ртв.рс

Синоћ је Музеј Југославије био место на ком се публика могла присетити златних дана домаће кинематографије. Пројекцијом филма обележено је пола века од настанка легендарног филма Александра Петровића.

Филм је приказан у биоскопској сали Музеја, а у холу су били изложени шешир који је у филму носио Беким Фехмију, који је ауторима изложбе позајмила његова супруга Бранка Петрић, затим албум са фотографијама са снимања филма, оригинални плакат филма, телевизор какав у једној сцени филма носи Фехмиу.

Ту су и аутентичне фотографије са Филмског фестивала у Пули, када су се Тито и Јованка Броз сусрели са глумцима 26. јула 1967, као и приликом сусрета режисера и директора филма са Титом на острву Ванга, 2. августа 1967, мали део новинских чланака који илуструју успех филма, а поставка је употпуњена музиком из филма.

"То је филм који је својом тематиком покренуо нека питања и целу серију филмова о Ромима на коју се касније надовезује Емир Кустурица. Петровићев филм је први који је цео сниман на ромском језику. Песма 'Ђелем, ђелем' је постала међународно позната, тако да вредност тог филма није само у наградама, већ у томе што је и данас релевантан захваљујући темама којима се бави. Фокусирајући се на маргинализовану групу, Петровић заправо критикује друштво и систем у коме је живео", рекла је кустоскиња музеја Јована Недељковић.

Петровићев филм је био номинован и за награду филмског фестивала у Кану, али је награду добио италијански редитељ Микеланђело Антониони. Интересантно је и да су "Скупљачи" замало добили  добили и Оскара, међутим награда је отишла чувеном редитељу Јиржију Менцлу. 

Када је саопштено да је одлука промењена и да је Менцл добио Оскара, легендарни Грегори Пек рекао је Петровићу, "Таква је ситуација". 

 

 

 



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti