Fajter

Kultura

ОТИШАО БАТА КАМЕНИ: Последња каскада човека који је умро преко 500 пута! (ВИДЕО)

Autor: Фајтер / Блиц.рс / од 25.05.2017

Легендарни српски каскадер Драган Станојевић, познатији као Бата Камени, преминуо је у Београду у 76. години, јавио је данас РТС.

Драган Станојевић, који се појавио у више од 500 филмова и телевизијских серија, умро је болници "Свети Сава" у Београду након краће болести. Остаће упамћен не само по свом каскадерском послу, већ и по бројним епизодним улогама.

Основну школу завршио је у Београду, где је касније изучио аутомеханичарски занат.

Прекретницу у његовом животу представљала је пријава на конкурсу за каскадере у филму "Дуги бродови".

После тога је снимао филм за филмом. Станојевића су из милоште и због посла којим се бавио убрзо прозвали Бата Камени.

Легенда српске и југословенске кинематографије остварио је каријеру дугу више од четири деценије.

Импресиван број од више од 500 филмова у којима је учествовао, што као каскадер што као епизодни глумац, омогућио му је да се упозна са домаћим и страним великанима филмске уметности.

Домаћа публика га памти, пре свега, по чувеној сцени из филма "Балкан експрес" када шамара кафанског певача којег је играо Тома Здравковић након што је одбио да пева песму "Лили Марлен".

Вероватно не постоји ниједан познати домаћи глумац или режисер да није радио са Батом Каменим, а од страних је сарађивао са Џоном Хјустоном, Клинтом Иствудом, Лијем Марвином, Анђеликом Хјустон, Ричардом Бартоном, Савином Герк, Ентоном Едвардсом, Кирком Дагласом и многим другима.

Од бројних признања које је добио истичу се награда за животно дело на Филмском фестивалу у Нишу и плакета за изузетан допринос југословенском филму Југословенске кинотеке.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti