Fajter

Hrvatska

Хрватски грађански савез позвао политичаре из Србије и Хрватске да не злоуптребљавају локални инцидент у Сонти; "Власништво над истином није и не сме бити у рукама политичара"

Autor: Фајтер / Бета.рс / 29.12.2017.

Хрватски грађански савез (ХГС) изразио је данас забринутост због инцидента у Сонти код Апатина, у Војводини, и апеловао на политичаре из Србије и Хрватске да се конструктивно понашају и да се уздигну изнад дневнополитичких изјава и злоупотребе локалних догађаја.

"Свако насиље, изрази нетрпељивости и мржње међу младим људима треба да нас забрину и да нас ангажују, али с намером да отклонимо узроке и радимо на сузбијању штетних и опасних појава, а никако на њиховој инструментализацији и злоупотреби. На ову врсту ангажовања у Сонти, као средини у којој већински живе Хрвати, посебно позивамо Хрватско национално вијеће и институције Републике Србије", саопштио је ХГС.

Како се наводи, власништво над истином "није и не сме бити у рукама политичара", него у рукама људи који настављају да живе заједно и онда када медијска бука утихне, а пажња јавности се окрене на другу страну.

"Наша деца и млади, не смеју остати таоци мрачних демона прошлости. За то ми сносимо заједничку одговорност", упозорио је ХГС.

Додаје се да су представници руководства ХГС данас били у Сонти, да су разговарали са грађанима и очевицима догађаја, после чега су на грађане хрватске националности у том месту, али и у другим градовима у Војводини и Србији позвали на отвореност, ангажовање и исказивање јасног става у односу на сваки догађај који угрожава међунационалне односе.

Председник Србије Александар Вучић јуче је поводом протестне ноте коју је Хрватска упутила Србији због инцидента у Сонти изјавио да је међунационални карактер недавног сукоба младића у Сонти измишљен и да није ништа ново да се у Хрватској нешто увек говори против Срба.

Полицијска управа Сомбор саопштила је да инцидент у Сонти, где је у недељу, 24. децембра нешто после поноћи, дошло до туче у којој је учествовало више лица, није национално мотивисан и да су изазивачи туче ухапшени.SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.

Povezane vesti