Fajter

Ekonomija

Зорана Михајловић: У Пекингу ће бити потписани уговори за послове вредне 3,2 милијарде евра

Autor: Фајтер/Агенције од 11. 05. 2017.

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструтуре Зорана Михајловић изјавила је данас да ће делегација Србије током посете Кини потписати два споразума и уговор о модернизацији пруге Београд-Будимпешта, укупне вредности 3,2 милијарде евра.

То су деоница од Новог Сада ка Суботици, вредности 700 милиона долара, и два споразума о Коридору 11: наставак од Прељине до Пожеге, и од Пожеге до Бољара, рекла је министарка за Радио-телевизију Србије.

Ревитализација дела пруге Београд-Будимпешта, до Старе Пазове, која се финансира из руског кредита, треба да почне ове године, а уговор који ће бити потисан у Кини је "знак да је потпуно обезбеђено финансирање" и да се почетак радова на том делу пруге може очекивати ове године, додала је Михајловић.

"То је прва пруга великих брзина - 200 километара на сат. То је највећи пројекат у овом региону... Можемо очекивати да за две - две и по године имамо завршену модернизацију", навела је министарка и додала да је укупна вредност свих пројеката Србије и Кине, међу којима је и завршени мост на Дунаву, Земун - Борча, 5,6 милијарди евра.

Она је указала на важност посете Кини због тога што ће премијер Србије Александар Вучић разговарати с кинеским званичницима о директној авио-линији Београд-Пекинг, и о Рударско-топионичарском басену "Бор", као и о другим темама важним за економију. Министарка је истакла је да су важни и политички однос Србије и Кине, који су "не само пријатељски" него и "економски добри" и "из године у години све бољи".

По њеним речима, "веома је важно да Србија буде део веома великог пројекта "Један пут - један појас"" који зову и "Нови пут свиле", јер он окупља "практично највећи део најважнијих земаља света".

Градња без дозволе кривично дело

На питање како ће бити решена ситуација са изградњом жичаре с "гондолама" на Златибору, Зорана Михајловић је казала да је кривично дело свака изградња без грађевинске дозволе.

"Нико нема ништа против ниједног инфраструктурног пројекта... 'Гондола' је велики инфраструктурни пројекат. Нека правила постоје, нека документа морају да се донесу. Инспекција је прегледала и предала кривичну пријаву за градњу која није законита", рекла је министарка и навела да нема разлога да Чајетина или било која друга општина не донесу документа неопходна за изградњу.

Упитана о именовању функционера Српске напредне странке Зорана Бабића за вршиоца дужности директора предузећа Коридори Србије, Зорана Михајловић је рекла да је Влада Србије именовала вршиоце дужности, и да је због грађевинске сезоне важно да Коридори имају директора.

 



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti