Fajter

Ekonomija

ЖАЛБА ЕВРОПСКОЈ КОМИСИЈИ, ПА УВОЂЕЊЕ КОНТРАМЕРА: Министри Балкана данас о хрватским таксама на увоз воћа и поврћа

Autor: Фајтер/агенције од 07. 08 2017.

У Сарајеву се данас састају министри трговине или пољопривреде балканских држава, погођених хрватском одлуком о новом правилнику за спровођење фитосанитарног надзора над увезеним воћем и поврћем.

Уочи састанка министар трговине Расим Љајић, који ће предводити српску делегацију, каже да ће се изаћи са предлогом да се укину мере које су противне Споразуму о стабилизацији и придруживању и принципима Светске трговинске организације.

Уколико се са хрватском владом не нађе решење у вези са мерама увећавања такси за српску робу које је та земља недавно увела, следећи корак бити обраћање Европској комисији и, евентуално, контрамере, навео је он.

"Ми, наравно, можемо да уведемо контрамере, али желимо да избегнемо ту солуцију, јер увођење мера и контрамера штети нашим односима, привредницима и, на крају, штети потрошачима", рекао је министар за РТС.

Други корак је, каже, ревидирање ових мера и усаглашавање цена ових такса са ценама које важе у ЕУ.

УЛТИМАТУМ ХРВАТСКОЈ?

Министри из региона усагласили су своје ставове а најважнији од њих јесте ултиматум Хрватској, сазнаје портал Аваз.ба. Тако су министри једногласни да Хрватска има седам дана рока да повуче мере или ће у противном доћи до увођења контрамера.

Љајић је у суботу рекао да према неформалним одговорима од наших дипломатских представника у Бриселу, не постоји нико у Бриселу ко сматра да одлука Хрватске да уведе додатне мере на увоз пољопривредних производа из Србије није кршење споразума о стабилизацији и придруживању.

Министар је рекао да формалног одговора из ЕК поводом жалби Србије на мере Хрватске још нема.

Из ЕК су недавно поручили да тренутно разматрају ситуацију насталу подизањем хрватских такси на увоз воћа и поврћа из трећих земаља, укључујући и Србију, и да ће се о томе у понедељка нешто више знати.

На питање Тањуга какав је став ЕУ поводом једностраног повећања фитосанитарних такси из Брисела позивају "све стране да се придржавају преузетих обавеза".

Премијерка Србије Ана Брнабић изразила је пре неколико дана уверење да ће, ако Хрватска идуће недеље не буде сама реаговала у вези повећања такси на увоз робе из региона и решила настали проблем, реаговати ЕК.

"Добили смо уверавање да није била намера изменом правилника да се заустави увоз из трећих земаља, укључујући и Србију", нагласила је премијерка, дођаући да "иако то није била намера, то се десило"..

Премијерка је одбацила тврдње хрватских званичника да је Хрватска само прилагодила своје таксе онима из других земаља ЕУ, указујући да је увела таксу у висини од 270 евра по биљној врсти, а просек ЕУ је између 22 и 23 евра.

Овим поводом огласио се недавно и министар иностраних послова Ивица Дачић рекавши да пред свако обележавање акција "Бљесак" и "Олуја" Хрватска вуче економске и политичке потезе који не одговарају добросуседским односима.

Хрватска, међутим, не сматра да је повећањем накнада за контролу увозног воћа и поврћа из трећих земаља прекршила ССП.

Уочи данашњег састанка, хрватски министар пољопривреде Томислав Толушић каже да се хрватска мера на увоз пољопривредних производа односи на укупно 168 земаља света, а не само на земље у окружењу, али додаје да је спреман на разговор.

"Ни у ком случају није била интенција наношење штете суседним земљама. Жао ми је ако се то исполитизовало, то дефинитивно тако није требало бити", рекао је он, преноси Н1. Он сматра да не постоје разлози за противмере Србије.

ТАКСА ПОРАСЛА СА 12 НА 270 ЕВРА

Подсетимо, по новом правилнику накнада за сваки обављен инспекцијски надзор или контролу и сваку поједину врсту воћа и поврћа приликом прегледа инспекције у Хрватској износи 2.000 куна (270 еvра), док је раније износила 90 куна (12 еvра), што није представљало велико оптерећење за извознике у региону



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti