Fajter

Ekonomija

ШТРАЈК У ГОШИ Радници данас очекују коначну понуду пословодства о судбини фабрике

Autor: Фајтер/агенције од 26. 07. 2017.

Штрајкачи Гоше очекују да ће данас на састанку са пословодством, у Министарству привреде, добити коначну понуду и да ће се видети да ли постоји спремност да се помогне радницима и фабрици да поново стане на ноге, изјавио је председник Штрајкачког одбора Милан Вујичић.

Састанку ће, каже Вујичић, присуствовати и министар привреде Горан Кнежевић који ће изнети свој став о више понуђених опција за решавање проблема у Фабрици шинских возила Гоша из Смедеревске Паланке.

"После 120 дана штрајка, надамо се да ћемо видети да ли ће нам помоћи или гурнути низ воду", рекао је Вујичић Танјугу.

Он је рекао да је јуче био на састанку са председником Савеза самостаних синдиката Србије Љубисавом Орбовићем, који подржава њихове захтеве.

После састанка у Министарству привреде заказан је и састанак у Агенцији за мирно решавање спорова.

Четири члана Штајкачког одбора Гоше су у суботу замрзли штрајк глађу. Такође, Штрајкачки одбор је одлучио да не блокира пружни прелаз у Смедеревској Паланци док трају преговори.

Након преговора у Министарству привреде и уз посредовање Агенције за мирно решавање спорова приближени су ставови штрајкачког одбора и управе мада се генерални штрајк запослених наставља до коначног решења спора.

Радници Гоше су већ готово четири месеца у штрајку због неисплаћених зарада, а траже и уплату пореза и доприноса, као и повезивање стажа.

У Гоши има 260 штрајкача, од укупно око 350 радника. Главни захтев Штрајкачког одбора је да се радницима дају неисплаћене зараде од маја 2015. У просеку се по раднику дугује око 600.000 динара.

На састанцима се разговара и о репрограму дуга држави од 512 милиона динара, за доприносе. У просеку се по раднику дугује око 600.000 динара.

"Гошу" је приватизовала 2007. године словачка фирма ЖОС Трнава, а садашњи власник је Лиснарт холдингс лимитид са Кипра. Радници сумњају да је у реч о истом власнику, који је препродао Гошу једном од својих предузећа.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti