Fajter

Ekonomija

СПОРАЗУМ ПОСЛОВОДСТВА И РАДИКА ФИЈАТА Плате од августа веће 2,2 одсто

Autor: Фајтер/агенције од 25. 07. 2017.

Пословодство и представници Самосталног синдиката запослених у компанији Фијат данас су потписали споразум у Влади Србије, чиме је и формално постигнут договор о условима наставка рада у компанији.

Договор ће обезбедити наставак производње модела фијат 500Л у Србији, као и наставак дијалога између Фијата и синдиката.

Споразум су потписали председник Самосталног синдиката у Фијату Зоран Марковић и генерална директорка компаније Фијат Крајслер аутомобили Србија Силвија Вернети, Министар привреде Горан Кнежевић је својим парафом потврдио споразум, а присуствовали су и премијерка Ане Брнабић и министар рада и запошљавања Зоран Ђорђевић.

Постигнути договор је део новог колективног уговора који ће обухватити наредне три године. Договорено је повећање плата у складу са званичном стопом инфлације пројектованом од стране Народне банке Србије за наредне три године.

Сваке године у фебруару, плате запослених усклађиваће се са пројектованом инфлацијом, коју објављује НБС, а за 2018. годину, плате ће бити повећне за 4,5 одсто.

За 2017. годину, повећање ће бити у износу од 2,2 одсто од августа(како би се изједначило са годишњом пројектовном инфлацијом). Договорена је исплата половине новогодишњег бонуса у августу, док ће остатак (друга половина бонуса) бити исплаћен у децембру ове године.

Постигнут је и договор да се накнада за ноћни превоз дуплира.

Накнада ће бити дуплирана у случајевима када запослени морају да дођу раније или да остану дуже на послу од редовног времена саобраћања јавног превоза.

Договорено је оснивање Комисије за техничка мерења.

Комисију ће чинити чланови синдиката и чланови ФЦА Србија, као и технички стручњаци из седишта компаније.
Комисија ће почети са радом у септембру 2017. године.

Разговори о могућем увођењу бонуса ефикасности, сличног оном који се већ примењује у другим државама као што су Италија и Пољска, почеће већ 2018. године.

У складу са договором, представници синдиката прихватили су да се уздржавају од било каквих штрајкова током целог периода трајања новог колективног уговора.

Радници Фијата су били у штрајку од 27. јуна до 18. јула.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti