Fajter

Ekonomija

Шаровић: Хрватска спремна да коригује таксе за воће и поврће

Autor: Фајтер/агенције од 08. 08. 2017.

Министар спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине Мирко Шаровић изјавио је данас да је у неколико наврата комуницирао с хрватским министром пољоприведе Томиславом Толушићем и да је остварен одређен напредак у преговорима, али коначан договор још није постигнут.

"Пошто смо се током јутра надмудривали хоћемо ли се наћи у Загребу, Дубровнику или Подгорици, преузео сам одговорност да са Толушићем током дана комуницирам и да направимо заједнички договор око њихових нових такси, и око самог места где ћемо се наћи", рекао је Шаровић за сарајевски студио телевизије Н1.

Он је навео да се са Толушићем чуо најмање четири-пет пута и да ће се вероватно још чути током дана.

"Могу рећи, али то је само мој утисак, да смо напредовали и да је хрватска страна за то да се правилник коригује и да је то у обостраном интересу", навео је Шаровић. Он је додао да ће до краја дана разговори бити настављени и да је нерешено остало кључно питање - до ког нивоа ће таксе бити смањене.

"Преостао је договор око висине таксе по једном камиону. Начелно, рекли смо да би то могао бити неки европски (ниво), надам се неком компромису. То је остало нерешено - до којег нивоа ће се таксе смањити. Мој утисак је да у сенци ових препуцавања, преговарамо у току дана и можда то уроди плодом", поручио је он.

На позив Шаровића у Сарајево су јуче допутовали министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић, министарка економије Црне Горе Драгица Секулић и министар пољопривреде у Влади Македоније Љупчо Николовски.

Састанак надлежних министара из региона одржан је поводом ступања на снагу хрватског Правилника о инспекцијском надзору и контроли воћа и поврћа које се увози у Хрватску, а којим су накнаде за те фитосанитарне контроле повећане 22 пута, са 12 на 270 евра.

Министри су на том састанку једногласно оценили да су те мере дискриминаторске, да се ради о недозвољеном нецаринском намету који доводи до аутоматског поскупљења увозног воћа и поврћа, а тиме и до његове ценовне неконкурентности на хрватском тржишту. Они су поставили ултиматум Загребу да у року од седам дана повуче спорне мере и позвали хрватског министра Толушића на састанак у Подгорици најкасније до краја ове недеље.

Такође су упутили заједничко писмо Европској комисији да се укључи у решавање овог проблема, а Црна Гора и Македонија ће као чланице Светске трговинске организације покренути и поступке пред том организацијом.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti