Fajter

Ekonomija

Ранђеловић: Губици у Србијагасу "појели" новац за 200 километара аутопута

Autor: Фајтер/Агенције од 24. 04. 2017.

За покриће губитака државних предузећа из хемијског комплекса потрошено је онолико новца колико би коштала комплетна обнова два највећа клиничка центра у Србији, изјавио је Саша Ранђеловић, продекан Економског факултета у Београду.

Он је, у интервјуу Магазину Бизнис, рекао да се зато врло прецизно може израчунати директна економска цена евентуалног неспровођења економских реформи. Говорећи о реформама, он је подсетио да је у последње две године Србија смањила фискални дефицит са 6,6 на 1,4 одсто БДП, првенствено смањењем плата и пензија, сузбијањем сиве економије и повећањем пореза. Сада је, како сматра, главни ризик да све то буде дерогирано ако се не спроведе реформа јавних и државних предузећа.

"Без већег искорака у том погледу и даље остају ризици преливања њихових губитака на државни буџет, што је у претходним годинама износило више милијарди евра", наводи Ранђеловић. Ако би се такав сценарио поновио, то би, како каже, могло да неутралише већи део до сада остварних резултата.

Као пластичан пример, Ранђеловић наводи да је покриће губитака само једног државног предузећа из хемијског комплекса коштало онолико новца колико је могло да буде употребљено за потпуну обнову два највећа клиничка центра у земљи, док је за покриће губитака Србијагаса у претходним годинама потрошен новац еквивалентан цени изградње 200 километара аутопута или 300 вртића.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti