Fajter

Ekonomija

ПРОГНОЗА ММФ: Ове године у Србији раст БДП три одсто, незапосленост 16 одсто

Autor: Фајтер/Агенције од 18. 04. 2017.

Међународни монетарни фонд (ММФ) потврдио је данас прогнозу раста БДП Србије за ову годину од 3,0 одсто, док су за следећу годину кретања БДП процењена још повољније, јер је предвиђен раст од 3,5 одсто.

Та институција је данас, током традиционалног пролећног заседања ММФ и Светске банке у Вашингтону, објавила најновије економске прогнозе за цео свет у документу Светски економски изгледи .

У последњем документу ове врсте који је ММФ објавио у октобру 2016, предвиђало се да ће БДП у Србији у 2017. да расте по стопи од 2,8 одсто. Затим је у марту, након техничке посете Мисије Београду, та институција подигла прогнозу раста на три одсто.

Тада је шеф Мисије ММФ за Србију Џејмс Руф саопштио да је економски програм Србије дао добре резултате, и подсетио да је раст БДП у 2016. години достигао 2,8 одсто, уз повећање инвестиција, извоза и запослености.

Руф је истакао и да су фискални показатељи бољи од циљаних, да је дефицит смањен на 1,4 одсто БДП, што је најнижи ниво од 2005. године, да је јавни дуг пао на 74 одсто БДП-а у 2016. години, а да незапосленост има тренд пада, као и ненаплативи зајмови у банкарском сектору. Када је реч о незапослености, ММФ прогнозира да ће она у овој години износити 16 одсто, а да ће у 2018. стопа пасти на 15,6 одсто.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti