Fajter

Ekonomija

ОКОНЧАН "ЦАРИНСКИ РАТ" СА ХРВАТСКОМ Такса на воће и поврће поново 12,6 евра

Autor: Фајтер/агенције од 10. 08. 2017.

Министарство пољопривреде Хрватске смањило је таксе на пољопривредне производе са 270 на 12,6 евра, наведено је у Правилнику о инспекцијском надзору и контроли усклађености воћа и поврћа с тржишним стандардима, у којије Танјуг имао увид.

До промене правилника дошло је након негодовање суседних земаља погодених хрватским мерама, због цега је премијер Андреј Пленковиц наложио измену тих прописа.

Измена се односи на накнаду за контролу усклађености воћа и поврћа с тржишним стандардима, и сада износи 90 куна (12,6 евра) за сваку поједину врсту воћа и поврћа у оквиру једне контроле које спроводе пољопривредна и фитосанитарна инспекција.

Правилник ће бити објављен у петак, 11. августа у Народним новинама.

"Царински рат" земаља региона са Хрватском је завршен, изјавио је данас министар трговине Расим Љајић..

"Чуо сам се министром Томиславом Толушићем (хрватски министар пољопривреде) који ме је обавестио да ће Хрватска вратити правилник на старо решење", рекао је Љајић новинарима.

"То је за нас задовољавајуће решење ,али нема места тријумфализму, нити томе да неко проглашава победу и пораз", рекао је министар трговине и истакао да је једино вазнзо да се обезбеди слободан проток роба и да се уклоне баријере.

"То је у интересу наших економија и привреда, али и добросуседских односа у читавом региону", наводи Љајић.

На питање шта ће бити са пољопривредницима који су по новим таксама већ радили и да ли ће држава тражити да им се врати новац, Љајић каже да једино они сами могу то да ураде.

"Ми као држава не можемо да тражимо, али они могу да траже редовне судске поступке уколико сматрају да су оштећени", каже Љајић и додаје да је држава већ учинила шта је могла и сматра да је то довољно.

"Најважније је да се проблем реши, да људи могу да тргују, путују и продају своју робу и у једном и у другом правцу и ја се надам да ће ово бити последња ванцаринска баријера", закључио је Љајић.

Раније, Хрватска је проширила списак воћа и поврћа које мора да проде фитосанитарни надзор на граници ако долази из трећих земаља, у које се убраја и Србија, и одредила таксе које су 22 пута више од досадашњих, након чега су уследиле бурне реакције земаља региона али и састанци ресорних министара.

ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ МАЊЕ ИЗВЕЗЕНО 35 ШЛЕПЕРА ЛУБЕНИЦА

Правилник о фитосанитарној контроли, који је Министарство пољопривреде Хрватске примењивало десетак дана, проузроковао је губитке дистрибутерима и произвођачима у Црној Гори којима су плодови, углавном лубенице, остали на њиви, преноси РТЦГ.

Извезено је 35 шлепера мање, јер ми нисмо због нових такси могли да извеземо лубеницу и то је остало на њиви и пропало, рекао је власник компаније "Ред комерц" Едо Мушовић.

Процена је да је вредност штете за фирму и произвођаче око 60.000 евра, навео је Мушовић, који додаје да би фирме могле имати и додатне трошкове према добављачима, Шпару и Интершпару, којима је минулих дана требало испоручити 600 до 700 тона лубеница.

Нисмо могли то да реализујемо и сада ћемо видети хоћемо ли морати да платимо пенале Шпару и Интершпару за неиспоручену робу, навео је Мушовић.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti