Fajter

Ekonomija

ОДЛУКА АРБИТРАЖНОГ СУДА: Србија дужна да исплати Митилинеосу 40 милиона долара компензације због РТБ Бора

Autor: Фајтери/агенције од 29.08.2017.

Међународни арбитражни суд пресудио је у вишегодишњем спору грчке компаније Митилинеос против Србије због РТБ Бора у корист грчке компаније која је од Србије тражила компензацију.

Како је данас саопштила грчка компанија, суд је одлучио да Србија треба да исплати Митилинеусу компензацију од 40 милиона долара. По одлуци суда, низом законодавних мера између 2004. и 2012, којима је РТБ Бор добио имунитет од извршења због реструктурисања/приватизације до којих није дошло, Србија је индиректно експроприсала Митилинеосову инвестицију без компензације.

У саопштењу се наводи да је држава Србија такоде онемогућила остварење легитимних и разумних очекивања Митилинеоса на фер и праведан третман.

Сарадња Митилинеоса са РТБ Бором, који је један од највећих металуршких и рударских комплекса за бакар у свету и у власништву је државе, почела је 1996. године. Борски комбинат бакра је Митилинеосу наплаћивао прераду сировине за добијање бакарног концентрата уз обавезу да му испоручи бакар, злато и сребро.

Митилинеос је 2005. године поднео тужбу против Републике Србије захтевајући исплату дуговања од РТБ и тада је саопштено да је РТБ остао дужан Митилинеосу 16 милиона долара и 4.000 тона бакра.

Како тврди Митилинеос, РТБ Бор је 2004. почео да не извршава обавезе према тој компанији, да не отплаћује новац и не испоручује метал упркос авансним плаћањима, као и да не испоручује руду бакра за прераду која је припадала грчкој фирми.

Српска влада је, наводи грчка компанија, паралелно низом законодавних и административних мера забранила исплату претходних обавеза без одобрења владе, као и извршење мера поверилаца.

Грчка фирма је најпре отписала у својим билансима обавезе РТБ Бора и затим потражила заштиту у склопу међународног споразума Грчке и Југославије из 1998. о реципрочној промоцији и заштити инвестиција.

Митилинеос је водећа грчка компанија која ради у области металургије, енергије, гаса, инфраструктуре. Акције те компаније листиране су на Атинској берзи.

Консолидовани промет Митилинеоса премашује 1,3 милијарде евра а запошљава, директно или индиректно, више од 2.700 људи у Грчкој и иностранству.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti