Fajter

Ekonomija

Недимовић: Ове године извезено 103.000 тона јабука у Русију

Autor: Фајтер/Агенције од 01. 06. 2017.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је данас да постоји велики простор за даље унапређење извоза  пољопривредних и прехрамбених производа у Русију упркос чињеници да да је он повећан 12 пута од 2005. године. 

Недимовић је на округлом столу у организацији Танјуга и ПКС "Русија-Србија: Перспективе економског развоја", казао да је такав раст омогућен споразумом о слободној трговини Србије са Русијом.

"Чињеница је да су јабуке доминантна извозна роба од свих пољопривредних производа, а 85 одсто производње јабука из Србије иде у Русију", објаснио је Недимовић. Он је навео да је у првих пет месеци ове године 103.000 тона јабука извезено у Русију, што је раст у односу на претходну годину. Постоје, додао је, и друге културе које извозимо у Русију и које можемо да извозимо, истакавши да Споразум о слободној трговини даје сасвим озбиљне резултате.

С тим у вези министар је поменуо семенску производњу и рекао да видимо добру прилику да направимо са Русијом заједничку државну компанију.
Он је казао да ће се у том правцу разговарати у радним групама које ће Минсиатрство саставити са другим ресорним министарствима како бисмо могли да отварамо центре за дораду.

Како је навео, трошкови изградње једног таквог центра за дораду су око 26 милиона евра, а потребно је око 40 центара, за шта, напоменуо је, у Србији има довољно знања, а и у грађевинској оперативи има капацитета да се тако нешто реализује. Поменуо је и захтев асоцијације произвођача пољопривредне механизације о отварању погона за ремонт и делове, те поручио да је Србија отворена да оснује такву компанију.

Недимовић  је рекао да има много простора и у трговини житарицама, те приметио да постоје јефтини водни путеви које треба користити, а да Србија има луке у којима могу да се изграде складишни капацитети и да се преко њих извози на трећа тржишта.

Недимовић је поменуо и добар споразум који Србија има у области пољопривреде са Кином и напоменуо да у земље Европске уније Србија може да извози производе који се производе у нашој земљи.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti