Fajter

Ekonomija

НБС: Хладно време криво за раст инфлације

Autor: Фајтер/Агенције од 13. 04. 2017.

На раст међугодишње инфлације у Србији, као и у осталим европским земљама, протеклих месеци је утицало поскупљење нафтних деривата изазвано растом светске цене сирове нафте у другој половини 2016. године, као и поврћа због неповољних временских прилика почетком ове године, саопштила је данас Народна банка Србије (НБС).

Како је подсетила НБС, јануар ове године је био најхладнији у последњих 30 година, што се неповољно одразило на домаћу понуду поврћа, а пошто су слични временски услови били и у већем делу Европе, то је ограничавало и увоз.

"Као и у другим земљама, утицај хладног времена на инфлацију је привремен и са нормализацијом временских прилика очекујемо да ће доћи до постепеног ишчезавања овог ефекта. Да су инфлаторни притисци и даље ниски, потврђује и кретање потрошачких цена по искључењу хране, пића, енергије и цигарета (базна инфлација) које су у првом тромесечју ове године незнатно повећане и то за 0,2 одсто", навела је НБС.

Централна банка очекује да ће инфлација и у наредном периоду остати ниска и стабилна и да ће се кретати у границама циља од три одсто, са одступањем плус или минус 1,5 процентних поена.

Међугодишња инфлација у Србији је у марту износила 3,6 одсто.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti