Fajter

Ekonomija

НА ДНУ ЕВРОПЕ Николић: Овим темпом раста плате у Србији ће се дуплирати за 97 година!

Autor: Фајтер/Агенције од 27. 04. 2017.

Србија је, по економским показатељима, на петом месту од дна у Европи,  бољи смо само од Украјине, Молдавије, Албаније, Македоније, каже економиста Горан Николић.

Николић каже да су од 2008. до 2016. суштински плате стагнирале и да је та стагнација од осам година последица и кризе и раста јавног дуга и потребе да се он смањује. Формално је плата у последњих 17 година била највећа 2008. године.

"Мартовска плата је већа за 0,6 одсто од мартовске плате прошле године - тим темпом за 97 година ће плата бити дупло већа" каже Николић и додаје да је плата била већа у еврима за 3,6 одсто, али да имамо и инфлацију у еврима која је 1,5 одсто".

Осврћући се на премијерова обећања да ће сви грађани до краја године живети боље и да ће бити повећане плате и пензије, Николић сматра да ће суштински бити неких побољшања у 2017.

"Ако решите да повећате плате у јавном сектору, онда то може да доведе до три последице: Можете да повећате БДП, што је сјајно - имаћете већу плату, из ње већу потрошњу, па ће из ње да дође до веће производње. Други ефекат је инфлација - да дође до раста цена, и трећи ефекат је раст увоза - јер немате довољно роба да домаћинства са већим платама опслужите, и она ће углавном тражити робу из увоза", каже Николић

"Мислим да се за осам месеци не може десити нешто битно, као што се ништа битно није десило у претходних осам месеци... То није рок који је у економији релевантан, ти краткорочни рокови су битни само у негативном смислу", оцењује Николић.

Он каже да је сам раст средњерочна категорија и да то подразумева око пет година - да, на пример, раст од четири одсто у року од пет година може да "помери ствари".

"Заиста мислим да је раст од четири одсто у Србији веома оптимистичан", рекао је Николић и додао да би лично био задовољан да раст у наредних пет година буде три или 3,5 одсто, нарочито ако се узме у обзир стагнација у протеклим годинама.

Што се раста тиче, каже да нема више великих иновација које вуку раст као раније. Оно што истиче је и старење популације, које подразумева и већа издвајања за пензијски и здравствени систем.

"Имамо мању стопу оних који траже посао као последицу тога што годишње изгубимо 45.000 људи, 36.000 људи више умире него што се рађа, и око 10-11.000 одлази у иностранство. Уз такву стопу, имамо све мању понуду на тржишту радне снаге", каже Николић

"Ми смо шампион по стопи људи који траже посао у Европи, наша стопа је далеко већа од земаља у окружења", наводи Николић. Он је оценио да су нам, што се тиче инвестиција, ниско плаћени послови судбина.

Николићева књига "Разбијање економских митова" је недавно изашла из штампе.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti