Fajter

Ekonomija

МИЛАН ЋУЛИБРК: "Оваквим темпом, ако би сви угасили све машине, ми их не бисмо стигли за 500 година; Следеће године ћемо причати како ће плата следеће године бити 500 евра, од тога нема ништа"

Autor: Фајтер / Н1 / од 03.01.2018.

Милан Ћулибрк, главни уредник недељника НИН-а, рекао је у Новом дану ТВ Н1 како ћемо и на почетку 2019. године опет причати о томе како ће просечна плата у Србији до краја те године бити 500 евра, и како се то опет неће догодити. Не могу плате да расту за 25 одсто, ако је привредни раст два до три одсто, поновио је он.

Ова година добро је почела за јавни сектор чији су запослени од 1. јануара добили повећења плате за 10 одсто, у државној администарцији плате су увећање за пет одсто, док исто повећање очекује и пензионере.

На питање да ли ћемо наредне године у ово доба, разговарати о испуњеном или неиспуњеном обећању, Ћулибрк је рекао, "Следеће године ћемо причати како ће до краја следеће године бити 500 евра, и опет неће бити!"

Подсетио је да је Вучић, који је тада био премијер, још у априлу 2016. најављивао да ће се просечна плата у Србији приближити суми од 500 евра већ крајем 2017. Просечна зарада у земљи је у првих 11 месеци, међутим, била тек око 390 евра, указује уредник НИН-а и истиче да су зараде реално повећане за два одсто, колико је износио и раст БДП-а.

                 

"Не може плата да расте 25 одсто, а да БДП расте два до три одсто, иначе креирате новац који не вреди, имаћете инфлацију", упозорио је Ћулибрк.

Сматра и да приватни сектор неће моћи да испрати овогодишње повећање плата у јавном сектору и страјује да ће Србија остати једина европска земља у којој су плате у јавном сектору веће него у приватном.

Осврћући се на процене Светске банке и ММФ-а да ће Србији са стопом раста од два до три одсто Србији бити потребно пола века да достигне европски стандард, док би тај пут могао да се сведе на 15 до 20 година уз стопе раста од пет до шест одсто, Ћулибрк је подсетио да је овогодишњи раст Србије од 1,9 одсто најнижи у Европи, и да је лепо гледати у будућност, али треба увидети шта Србија тренутно релано има.

"Ми стопу раста од пет одсто имамо за последњих шест година, кумулативно! Тим темпом да сви угасе све машине, не можемо да их стигнемо за 500 година", истиче Ћулибрк.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti