Fajter

Ekonomija

Економиста Ђоговић: Синдикални лидери на страни послодаваца а не радника

Autor: Фајтер/агенције од 25. 07. 2017.

Економиста Саша Ђоговић рекао је данас да су радници "у клештима власти која их промовише као јефтину, стручну радну снагу и подмићених синдиката", па су зато упркос дугом штрајку у крагујевачкој фабрици Фијат Крајслер аутомобили Србија (ФЦА) минимално остварили захтеве.

Он је за агенцију Бета рекао да није изненађење што су "букнули штрајкови у оваквим економским условима".

"Добро је да је избио бунт јер се показало да су радници у праву", рекао је Ђоговић.

Он је додао да се "води погрешна економска политика", базирана на субвенцијама и да инвеститори треба да долазе због стабилног и привлачног инвестиционог амбијента, а не зато што их држава дотира.

Ђоговић је оценио да се у преговорима Штрајкачког одбора и руководства Фијата показало и колико су синдикати уцењени, подмићени и неедуковани.

"Ако синдикални лидери или председници штрајкачких одбора нису били способни да се изборе за захтеве радника могли су да дају оставку и омогуће да други наставе преговоре, али у овом случају као и у већини других то није урађено", рекао је он.

Оценио је да је суштина синдикалног организовања у Србији да су синдикати на страни послодавца.

"Закон о раду је либералнији од претходног јер даје већа права послодавцима али ни надлежне државне институције не раде како треба, инспекција, Пореска управа..., односно тако како раде више су на страни послодавца него радника", рекао је Ђоговић.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti