Fajter

Društvo

ДРУШТВО СУДИЈА: Због деградације судија грађани губе поверење у правично суђење

Autor: Фајтер / Данас.рс / од 12.09.2018.

Друштво судија Србије оценило је данас да Министарство правде ни последњом верзијом уставних амандамна није изменило досадашњи концепт уставних промена за област правосуђа којим се та грана власти ставља у подређен и контролисан положај.

У саопштењу Друштво је навело да Министарство није одустало од намере да правосуђе потчини извршној и законодавној власти уз проширење могућности политичког утицаја на рад правосуђа.

Према Друштву, предложеним решењима се деградира судска власт, а независност судства умањује до те мере да се судије своде на државне службенике.

„Оваквом деградацијом судија и судства грађанима је ослабљено право на правично суђење“, навело је Друштво и додало да ће у наредним данима пажљивије проучити предложена решења и обавестити јавност.

Друштво судија позвало је стручну јавност да се уједини око општег интереса очувања принципа поделе власти, независности судске власти и владавине права и јасно изрази свој став против уставних промена, а Владу да организује суштинску и широку јавну расправу.

Позвана је и Скупштина да, након што јој Нацрт буде достављен, донесе одлуку о приступању промени Устава и да надлежни одбор формира радну групу за израду предлога акта о промени Устава и у њу укључи најеминентније професоре уставног права, представнике правосудних институција, струковних и невладиних удружења.

Скупштина би потом требало да покрене широку јавну расправу у парламенту, али и у правосудним институцијама и широкој јавности и да тек након тога достави предлог акта о промени Устава скупштинском одбору за уставна и законодавна питања, ради расправе и усвајања, а затим и да олучи о томе.

 

Фајтер / Данас.рс / од 12.09.2018.SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.

Povezane vesti