Fajter

Zdravlje

Ако вам се чини да су сви отишли у МАЈЧИНУ, у праву сте: Сваки ЧЕТВРТИ СРБИН пати од неке врсте МЕНТАЛНОГ ПОРЕМЕЋАЈА, пролупали чак и СРЕДЊОШКОЛЦИ

Autor: Фајтер / Курир.рс / од 11.10.2017.

У порасту су анксиозност, деменција, а нарочито депресија, од које болује 400.000 грађана, док се на психичку тескобу жали чак сваки други средњошколац

Сваки четврти грађанин Србије у одређеном периоду живота имао је неку врсту психичке тегобе, док више од 400.000 њих болује од депресије, алармантни су подаци лекара истакнути јуче поводом обележавања Светског дана менталног здравља.

О томе колико је стресан живот у Србији узео маха сведочи и то што чак сваки други грађанин проживљава непријатна осећања тескобе, напора и умора, док подаци говоре да је чак и 42 одсто ученика средње школе анксиозно.

"Од менталних болести, у порасту су анксиозност, деменција, а нарочито депресија, која бележи драматичан пораст броја оболелих у свету. Сматра се да свака пета жена и сваки десети мушкарац бар једном у животу доживе депресивну епизоду, а број оболелих од депресије је у порасту", објашњава за Курир др Ивана Сташевић Карличић, в. д. директора клинике "Лаза Лазаревић". Она додаје да се велики број психичких сметњи развија још у доба адолесценције.


"Врло је битно објаснити људима да није страшно потражити помоћ код психијатра, да неће због тога изгубити посао или имати проблем с партнером. Врло је важно да се људи едукују, не само они који су оболели већ и они који немају тегобе, да би могли да препознају болест и да знају колико је тешка душевна патња, али да решење постоји", закључује наша саговорница.

Иначе, јуче на Тргу републике клиника "Лаза Лазаревић" омогућила је грађанима бесплатно тестирање на депресију, анксиозности и деменцију и да у разговору са стручњацима покушају да побољшају квалитет живота.

"Једноставно се осећам тужно. Данима је тако. Немам никога с ким бих могла да причам. Муж је умро, син има своју породицу. Остала сам сама. Понекад данима не излазим из куће, јер немам ниједан разлог због ког бих то урадила", испричала нам је Драгана В., која је јуче потражила стручну помоћ.

Др Игор Грбић из "Др Лаза Лазаревић" каже да су се многи суграђани јуче жалили на усамљеност, тугу и анксиозност.

"Углавном су нам се обраћале особе које имају благи вид депресије или особе с потенцијалном анксиозношћу", истакао је др Грбић.

Подсетимо, ментални поремећаји су други највећи здравствени проблем српског становништва, после кардиоваскуларних болести.SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.

Povezane vesti