Fajter

Vesti

Ковачевић: У државној каси вишак од 12,5 милијарди динара

Autor: Фајтер/Агенције од 02. 06. 2017.

Привреда Србије за прва три месеца остварила је раст од 1,2 одсто, а директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић каже да су сви тендови позитивни и да очекује да ће Србија крај године дочекати са оствареним циљевима - раст привреде од 3 одсто.

Он је објаснио да у овом тренутку завод располаже подацима који се тиче раста БДП за први квартал, затим индустријске производње и извоза за четири месеца, као и реализације буџета за пет месеци.

"Постоје врло позитивни и снажни трендови, они ше шире по гранама и областима индустријске производње - прехрамбена индустрија, кожа и обућа, производња аутомобила, Железара Смедерево", рекао је Ковачевић гостујући на РТС.

Он је додао да индустријска производња бележи раст извоза, посебно када је у питању прерађивачка индустрија, пољопривредни производи, производи рударства.

Упитан какви су трендови сада што се тиче енергетике и рударства, који су на почетку године имали тренд смањења, он је рекао да су трендови од априла и у тој области позитивни.

"Имали смо неколико узрока који су довели до пада производње у рударству и енергетици у прва два месеца. То су били климатски услови, хидролошки услови, инцидентни догађи као што је клизиште", истакао је Ковачевић.

Говорећи о стању у буџету, он је нагласио да Србија сада има вишак од 12,5 милијарди динара, а да је планиран дефицит од 58 милијарди динара.

"Укупан резултат бољи је за 71 милијарду динара. Морам рећи да је то неочекивани резултат. Консолидација иде много брже", истакао је Ковачевић.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti