Fajter

Svet

Ledolomac se vratio u Nemačku, naučnici u šoku: Arktik nestaje, svet više nikada neće biti isti!

Autor: Glas javnosti

Ledolomac koji je prevozio naučnike na jednogodišnjoj ekspediciji kako bi se istražio Arktik, vratio se u Nemačku, ali je doneo sa sobom zabrinjavajuće podatke, saopštio je danas lider ekspedicije Markus Reks.

- Gledamo kako Arktik umire. Uskoro više neće biti leda na Arktiku tokom leta. To može da izazove dalekosežne posledice po ceo svet - rekao je Reks.

Brod "RV Polarštern" je stigao u ponedeljak u severnu nemačku luku Bremehavn, odakle se zaputio na jednogodišnji susret sa arktičkom hladnoćom i polarnim medvedima.

 
- Praktično, postigli smo sve što smo želeli. Izvršili smo razna merenja tokom cele godine, sa kratkim periodima odmora - rekao je Reks za AP.

Brod je mora da se pomeri na krajnji sever, na tri nedelje u maju, kako bi pokupio namirnice i rotirao članove posade posle restriktivnih mera zbog korona virusa, ali to nije izazvalo velike promene u misiji.

- Doneli smo kući mnogo podataka, zajedno sa značajnim brojem ledenica, snega i vode - dodao je Reks.

Na brodu je bilo preko 300 naučnika iz 20 zemalja, među kojima su SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija, Kina, a projekat je koštao 150 miliona evra.

(Glas javnosti/Alo)SKINI APLIKACIJU


Komentari

  • Od Proba
  • 2020-10-14 09:21:44

Čovek je najveći neprijatelj naše planete

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.

Povezane vesti