Fajter

Politika

"ВОЈВОДА": Жалбено веће Хашког трибунала објавиће другостепену пресуду Војиславу Шешељу 11. априла

Autor: Фајтер / Новости.рс / од 26.02.2018.

Жалбено веће Механизма у Хагу објавиће другостепену пресуду у поступку против лидера радикала Војислава Шешеља 11. априла, најављено је из Механизма који је наставио рад Хашког трибнала затвореног у новембру прошле године.

Првостепеном пресудом судско веће Хашког трибунала на челу са судијом Жан Клод Антоанетијем 31. марта 2016. ослободило Шешеља по свих девет тачака оптужнице, која га терети да је говором мржње подстицао и подржавао ратне злочине у Хрватској и Босни и Херцеговини током ратних сукоба, као и протеривање Хрвата из Војводине. 

На ту пресуду жалило се Хашко тужилаштво, а Шешељ је поднео писани одговор на жалбу.

Председник СРС одбио је да присуствује жалбеној седници, а како је најавио, неће ићи у Хаг ни поводом другостепене пресуде. 

Жалбено веће може пресуду да потвди, да је преиначи, или да наложи ново суђење.

Већина чланова трочланог већа (судије Анетоанети и Мандиаје Нианг) уз супротно мишљење судије Флавије Латанци, закључила је у марту 2016. да Шешељ није крив ни по једној од девет тачака оптужнице. 

Судија Латанци је била супротног мишљења по осам тачака оптужнице, док је по једној тачки Шешељ ослобођен једногласно.

Тужилаштво у Хагу је за Шешеља тражило казну од 28 година, а у својој жалби из августа 2016. је указивало на пропусте, које је према његовим ставу, учинила већина чланова првостепеног већа и предложило Жалбеном већу да преиначи одлуку и да га прогласи кривим и осуди.

Као алтернативу преиначењу ослобађајуће пресуде у осуђујућу, тужилаштво је Жалбеном већу предложило да наложи понављање суђења.

У својој жалби од 100 страна уз додатне анексе, хашко тужилаштво је поред осталог указало да је првостепено веће судије Жан Клод Антоанетија погрешно утврдило чињенично стање јер није закључило да Шешељеви говори представљају физичко извршење прогона, депортације и присилног премештања.

Такође сматра да је првостепено веће није дало ваљане разлоге за своје закључке, јер није уважило агрументе и доказе тужилаштва.

Са друге стране лидер СРС је у свом одговору на жалбу тужилаштва, који је написан на 115 страна предложио Жалбеном већу да не усвоји ниједан од жалбених предлога хашког тужилаштва, те да потврди првосепену пресуду којом је 31. марта прошле године одлобођен свих оптужби.

Такође је поручио да је тај поднесак - одговор на жалбу тужиаштва, његово последње одбраћање Хашком трибуналу, те да он не жели да више на било који начин учествује у поступцима пред њим.

"Професор Војислав Шешељ се никада неће више добровољно вратити у Хашки трибунал, зато што је скоро 12 година провео у притвору и био на располагању Хашком трибуналу. Тужилаштво није доказало његову кривицу зато што је нема, што је Шешељ и доказао", наводи се поред осталог Шешељвом одговору на жалбу.

Такође је указано да Шешељ нема намеру да долази у Хаг ни на евентулано изрицање жалбене пресуде.

Шешељ се током поступка пред Трубуналом бранио сам, без адвоката или "пријатеља суда".

У фебруару 2003. године се добровољно предао Хашком трибуналу, у чијем притвору је био готово 12 година, до новембра 2014.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti