Fajter

Politika

НУНС и НДНВ: Власт уз помоћ судова финансијски исцрпљује медије

Autor: Фајтер/агенције од 25. 07. 2017.

Виши суд у Београду донео је пресуду којом су новинар Милош Васић, портал "Аутономија" Независног друштва новинара Војводине, портал Независног удружења новинара Србије и "Пешчаник" дужни да тужиоцу Иштвану Каићу плате 100.000 динара накнаде нематеријалне штете са затезним каматама и другим трошковима због наводне повреде угледа и части, саопштили су НУНС НДНВ.

Удружења су саопштила да се тиме наставља скандалозна судска пракса у случајевима који се воде против медија који нису под контролом власти, и да је циљ да се финансијски исцрпе, и да се, и кроз правосудни систем, сузи слобода критичког мишљења и изражавања.

Каић је аутора, издаваче и уреднике ових медија тужио због колумне Милоша Васића "Објављотина Иштвана Каића", која је првобитно објављена на порталу "Аутономија", а потом пренета и на порталима НУНС и "Пешчаника".

Васићева колумна је била осврт на текст Иштвана Каића "Трећи метак Бранке Прпе", објављен у "Политици".

"Иако је Васићев текст полемички, и у њему се износе искључиво вредносни судови, а не информације, Виши суд је овом очигледно политички инспирисаном одлуком казнио наведене медије и увео судску праксу по којој се друштвена критика и полемика забрањује, уколико није у складу са политиком власти", пише у саопштењу.

Тужени су најавили жалбу Апелационом суду и, уколико буде потребно, своја права штитити и на вишим инстанцама, јер сматрају да ова пресуда представља "ново срамно поглавље у гушењу медијских слобода и слободе изражавања у Србији".



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti