Fajter

Politika

НЕКИ ЋЕМО ДА ДОЖИВИМО, НЕКИ НЕЋЕТЕ! "Јутарњи лист" имао увид у поверљива документа која откривају КАДА ЋЕ СРБИЈА УЋИ У ЕУ?!

Autor: Фајтер / Б92.нет / од 05.12.2017.

"Јутарњи лист" наводи да је имао увид у поверљив документ који би Европска комисија требало да усвоји ускоро, а у ком се помиње и чланство Србије у ЕУ.

Како пише тај хрватски лист, ЕУ ће као услов поставити решавање отворених питања о границама између Хрватске и Србије, али и Хрватске и Црне Горе. Та питања би требало да се реше, како наводи "Јутарњи", до 2023. и она су услов да Црна Гора и Србија до тада закључе преговоре о чланству у ЕУ и постану пуноправне чланице до краја 2025.

Поменути документ је заправо стратегија Европске комисије названа "Веродостојна перспектива проширења за Западни Балкан", у којој се наводи да ЕУ не жели да увезе граничне спорове између држава региона.

Овај нацрт, у који је "Јутарњи лист" имао увид, још је заштићени документ, а коначна верзија требало би да се усвоји и објави у фебруару следеће године, како је најавио у свом годишњем говору о стању Уније председник ЕК Жан Клод Јункер.

"Постоје и даље важни билатерални спорови између држава региона који су преостали за решавање. ЕУ неће увозити те спорове. Трајно решење треба пронаћи пре него што држава уђе у ЕУ", пише, између осталог у том документу.

Такође се наводи и да се све "државе морају недвосмислено обавезати, и речима и делима, превазићи наслеђе из прошлости, постићи помирење и решити отворена питања пуно пре њиховог приступа у ЕУ", наводи "Јутарњи".

Конкретно, када је реч о Србији и Црној Гори, у делу који предвиђа њихово чланство у ЕУ до 2025. године каже да се пре закључења приступних преговора морају решити сви гранични спорови, јер ЕУ "не може нити ће увозити такве проблеме". "У случајевима где гранични спорови не буду решени, стране их морају предати безусловно на обвезујући начин коначној арбитражи или Међународном суду правде пре закључења приступних преговора и у потпуности поштовати пресуде."

Хрватски лист наводи да у тексту пише и да се лидери Западног Балкана подсећају да је чланство у ЕУ ствар избора за који је потребан политички консензус и сагласност грађана и да не би требало да постоји сумња лидера о томе где припада Западни Балкан и у ком смеру се креће. "То је очигледно порука Србији, где се често поставља питање избора између ЕУ и Русије", истиче "Јутарњи".

За Србију се помиње и да ће морати да реши односе с Косовом путем правно обавезујућег документа, за који се у овом документу каже да је кључан за стабилност целог региона и европску перспективу.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti