Fajter

Politika

МАЗИЋЕМО ГА, ПАЗИЋЕМО ГА: Србија обећала Исмаилу Морини ФЕР СУЂЕЊЕ, Албанија не верује претерано у српско правосуђе, страхују да ће му живот бити угоржен

Autor: Фајтер / Н1 / од 07.09.2017.

Да ли ће Исмаил Морина, који је дроном на стадион Партизана спустио заставу Велике Албаније, бити изручен Србији? Пошто су хрватски судови правоснажно одлучили да су испуњене законске претпоставке за изручење, на потезу је министар правосуђа те земље.

Министарка правде Србије нада се изручењу и уверава да ће Морина имати фер суђење. Албанске власти у то сумњају, па је председник Иљир Мета амбасадорки Хрватске у Тирани рекао да је одлука Врховног суда о екстрадицији узнемирујућа.

Морина је својим потезом изазвао инциденте на стадиону Партизана. Скоро три године касније због њега поново расте температура у региону.

Највише се зноји хрватски министар правосуђа, јер је после правоснажне одлуке хрватских судова да Морина буде изручен Србији, судбина тог Албанца у његовим рукама. Када ће о њој одлучити - не зна се.

"Министарство правосуђа још није примило правоснажно решење којим је утврђено да су испуњене законске претпоставке за изручење. Тек по пријему, министар правосуђа доноси решење којим допушта или не допушта изручење. Рок за доношење тог решења није прописан", поручују из хрватског министарства правосуђа.

Ситуацију додатно компликује и то што је Морина у Хрватској тражио политички азил, о чему још нема одлуке.

         

Министарка правде Србије Нела Кубуровић ипак је оптимиста.

"Верујем да ће колега да поступи у складу са правоснажном судском одлуком и да ће Морина бити изручен Србији”, очекује министарка.

Ту га чекају оптужбе да је спуштањем заставе Велике Албаније на фудбалској утакмици, изазивао верску и националну нетрпељивост и мрзњу. У Србији га чека и фер суђење, уверава министарка правде.

"Тортура у српским затворима не постоји и чак када је реч о положају затвореника он је итекако унапређен у односу на претходне године. Тако да српски судови могу да обезбеде фер и правично суђење", поручује Кубуровић.

Албанске власти у то не верују. Страхују да би Морини живот у српском затвору био угрожен.

Бесар Ликмета, уредник БИРН у Албанији, не очекује да ће одлука о евентуалном изручењу Морине утицати на албанско-хрватске односе.

"Обе земље су чланице НАТО и савезници у региону. Морина више није ни главна вест у албанским медијима. Иначе, овде је јавност подељена. Док једни славе Моринин потез са дроном, други мисле да је било непримерено то радити на фудбалској утакмици", каже Ликмета.

За те прве Исмаил Морина постао је национални херој. Они су незадовољни ангажовањем албанске Владе. Његов брат Џеваир отишао је корак даље. Још пре месец дана позивао је и претио.

"Позивамо државу Албанију да се укључи и заустави изручење Србији. Ми бисмо као породица учинили нешто врло радикално што би све изненадило", поручио је тада Џеваир Морина.

Новинар БИРН Бесар Ликмета не верује да су претње реалне и да би случај Морина могао да изађе из оквира очекиваног.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti