Fajter

Politika

KURTI I HARADINAJ VODIĆE KOSOVO a evo šta to znači za SRBE i Srpsku listu

Autor: Glas javnosti

Aljbin Kurti i Ramuš Haradinaj najverovatnije će napraviti novu vladu takozvanog Kosova, što bi značilo da će Haradinaj biti verovatno budući predsednik Kosova. Kurti će, prenose mediji, nastaviti tamo gde je stao i baviće se unutrašnjim pitanjima, a dijalog sa Beogradom mu neće biti prioritet. Srpska lista će dobiti svih deset mesta u kosovskom parlamentu nakon konačnih rezultata izbora.

Ovo je rezime vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji koji nam je, na osnovu preliminarnih rezultata, izneo Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka. Po njemu, sve je na izborima na KiM prošlo očekivano.
Haradinaj i Kurti budući partneri

- Samoopredeljenje Aljbina Kurtija još ima različite procene koliko je zaista osvojilo glasova jer se ta brojka šeta između 45 i 50 odsto, ali je jasno da će pobediti. Moraće da uključi i Srpsku listu u postizbornu koalicionu vladu jer jedino na taj način po ustavu i zakonu koji važi u Prištini vlada može biti formirana. Mogući koalicioni partner Samoopredeljenja je Alijansa za budućnost Kosova
Ramuša Haradinaja koji je iskazao ambiciju da postane predsednik Kosova i on će svoju podršku Kurtiju usloviti kandidaturom za predsednika - kaže Surlić prenosi Sputnjik.

Surlić kaže da ako je ambicija Kurtija da postigne širu koaliciju, onda će svakako ići sa Haradinajem kao partnerom. Takođe, dodaje naš sagovornik Demokratska partija Kosova (PDK), dojučerašnja stranka Hašima Tačija i Kadrija Veseljija nije adekvatan partner Kurtiju mada su iznenađenja moguća.

Kurti neće PDK, a bez Srpske liste ne može

- Zbog prethodnih odnosa, a ove dve stranke su se razmimoišle na svim frontovima, bilo je i velikih sukobljavanja, ne verujem da će taj dugogodišnji problem biti rešen na prečac i da će oni moći da formiraju koaliciju“, mišljenja je Surlić.

Što se tiče Srpske liste, po rečima našeg sagovornika, gotovo je sigurno da ova lista ponovo dobija svih deset poslaničkih mesta.

- Izlaznost je bila velika posebno na severu Kosova, nešto manja u Gračanici ali na celom Kosovu je iznad proseka tako da mislim da je Srpska lista, bez obzira što je iz biračkog spiska veliki broj Srba izbrisan, ipak sigurna sa zagarantovanih deset mesta u parlamentu Prištine - navodi Surlić.

Ukoliko Kurti formira vladu, kako se očekuje, naš sagovornik kaže da će on nastaviti tamo gde je stao.

Dijalog nije Kurtijev prioritet

- Kurti će imati odrešene ruke, odnosno, neće imati ravnopravnog koalicionog partnera što mu daje veću političku moć. To znači da će se bazirati na unutrašnje reforme koje je još ranije obećao, a mislim da dijalog sa Beogradom njemu neće biti prioritet. Sačekaće promenu međunarodnih okolnosti i pomoć Bajdena i njegove administracije. Oni očekuju potpunu promenu formata razgovora i veći pritisak na Beograd, a do tada mislim da će Kurtiju biti prioritet politička i društvena situacija na Kosovu - uveren je sagovornik Sputnjika.

Što se tiče predsednika Kosova, kandidat Samoopredeljenja jeste Vljosa Osmani ali, Surlić podseća da za izbor predsednika tzv. Kosova nije dovoljna natpolovična, odnosno, relativna većina nego kvalifikovana za izbor predsednika.

Haradinaj će imati prednost za Tačijevu fotelju

- Po ovim rezultatima, Samoopredeljenje ne može da kandiduje Osmanijevu bez koalicije sa nekom drugom političkom opcijom jer se predsednik bira u parlamentu Kosova. Haradinaj ako postigne koalicioni sporazum sa Samoopredeljenjem onda je vrlo moguće da postane predsednik Kosova. Verujem da zbog pozicije predsednika koji nema velika ustavna i zakonska ovlašćenja,
Kurti neće žrtvovati formiranje vlade. Verujem da će on naći neki kompromis po ovom pitanju - ističe naš sagovornik.

Surlić veruje da sa ovim rezultatima Kosovo neće dugo čekati na formiranje vlade, ali zabrinjava činjenica da su albanski političkii akteri rekli da od Srba ovoga puta neće zavisiti vlada. To samo govori o kontinuitetu diskriminacione politike prema srpskoj zajednici na Kosovu i njihovim predstavnicima, ali ipak u ovom slučaju ako ne bude nekog šireg koalicionog sporazuma verujem da može doći i do konstruktivne saradnje sa manjinskim zajednicama, a tu je pre svega ključna Srpska lista.

(Glas javnosti)



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti