Fajter

Politika

КОНТРАПРОТИВНОСТ: Србију САСВИМ СИГУРНО чека процес пред Комитетом Уједињених нација због изручења турског држављанина

Autor: Фајтер / Н1 / од 26.12.2017.

Србију пред Комитетом УН против тортуре сигурно чека процес због изручење турског држављани, Курда Џевдета Ајаза, изјавила је правница Београдског центра за људска права Соња Тошковић.

Она је за агенцију Бета рекла и да "нема дилему да ће комитет одлучити да је дошло до кршења међународних права и обавеза".

"Ми то настављамо даље, пишемо представку...и ми као његови заступници настављамо стратешко заступање пред Комитетом УН и ми ћемо тај случај изнети сигурно, само што постоје рокови, које ћемо испоштовати", рекла је Тошковић.

Навела је и да је Ајаз, по информацијама које је Београдски центра добио од његовог брата, тренутно налази на територији Турске. Подсетила је да је Србија преузела међународне правне обавезе тиме што је потписала конвенцију о спречавању тортуре и самим тим је, како је рекла, прихватила и надлежност Комитета УН за спречавање тортуре, који је апеловао да до тог изручења не дође.

"Самим изручењем прекршене су и конвенције о статусу избеглица УН, посебно у контексту члана 33 и када је реч о националном законодавству и Закону о азилу, имајући у виду да је Ајаз био у поступку азила који није правоснажно окончан у Србији", рекла је Тошковићева.

Напоменула је и да ће Београдски центар за људска права наставити стратешко заступање Ајаза, али да не зна које су могуће последице по Србију због тога што је урадила.

"Ми тренутно не знамо које су то могуће последице, ми ћемо наше стратешко заступање наставити, када се донсесе привремена мера, ви имате могућност да водите случај пред Комитетом, што ћемо ми свакако урадити", рекла је Тошковићева.

Турски држављанин, Курд Џевдет Ајаз, изручен је Турској, упркос позива Комитета УН против тортуре да се Србија уздржи од изручења.

Председник Комитета УН против тортуре Јенс Модвиг изјавио је у понедељак да Србија мора да поштује своје обавезе према том Комитету када је реч о случају Ајаза. Министарство правде Србије саопштило је да је та одлука Комитета УН стигла прекасно, након што је министарка већ потписала одлуку о изручењу.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti