Fajter

Politika

Дитман: Немачка не прихвата мењање граница на Балкану

Autor: Фајтер/Агенције од 11. 05. 2017.

Амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман изјавио је да су опасне и некорисне све изјаве чији је циљ мењење граница на Балкану, као и да Немачка то не прихвата.

"Немачка то не прихвата, то јавно кажемо и то је позиција и ЕУ", рекао је Дитман одговарајући на питање "Новости" како гледа на изјаве албанског премијера Едија Раме, косовског председника Хашима Тачија и председника општине Прешево Јонуза Муслијуа о пројекту "Велике Албаније".

"Важно је да се све стране вербално деескалирају. Сада је тренутак да се крене даље и да се спусте тензије", рекао је Дитман и додао да снажно подржава стратешку одлуку Србије да постане чланца ЕУ.

Амбасадор Немачке је изразио наду да ће се дијалог Београда и Приштне ускоро наставити, као и да ће се говорити о отвореним питањима међу којима је формирање Заједнице српских општина. "Радује ме што је српска страна веома јасно изајвила да је опредељена да се што пре настави дијалог о нормализацији односа", навео је он.

Дитман је казао да помирење остаје важан и значајан изазов у региону, наводећи да је Србија у том погледу покренула важне иницијативе и да Немачку види као централну земљу и фактор стабилности.

Упитан да ли Немачка подржава отварање нових поглавља у преговорима Србије са ЕУ, Дитамн је казао да се нада да ће у јуну бити отоврена додатна поглавља уколико буду испуњени услови за то.

"Важније од отварања нових поглавља је транзициони процес у Србији. Србија спроводи реформе за своје добро, а не ради Брисела. Од посебног значаја је напредак у области влаавне права, односно у поглављима 23 и 24, где је ЕУ заједно са Србијом разрадила акционе планове", рекао је Дитман.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti