Fajter

Kultura

СПЦ ЈЕ КРИВА ЗА ЗЛО КОЈЕ СЕ ДЕСИЛО СРБИЈИ: Немачка нобеловка својом изјавом о национализму навукла (не)оправдани гнев Срба

Autor: Фајтер / Б92.нет / од 24.10.2017.

Србија је сама себи нанела зло и њени грађани морају да живе са истином да су сами себи нанели патњу, сматра нобеловка Херта Милер.

Немачка књижевница, на трибини у Југословенском драмском позоришту под називом "Логика 29. фебруара", о експлозији национализма на простору бивше Југославије разговарала је са нашим књижевником и преводиоцем Иваном Ивањијем и немачким писцем Михаелом Мартенсом.

"На Косову и у Босни се догодило много зла уз присуство национализма и у свему томе је учествовала Српска православна црква. Била сам изненађена да се све то дешава у Југославији која је била отворена земља и у којој су људи могли да путују. Из моје перспективе живота у Румунији, Југославија је била полу-рај. Изненадило ме да је у таквој земљи експлодирао национализам", казала је Милер.

Она сматра да се нешто слично дешава данас у Украјни.

"У Украјини је много људи настрадало и верујем да би тим људима морало да се да оружје зато што се неке победе не могу тек тако извојевати. Питам се зашто постоји НАТО? Руси могу тотално да униште ту земљу...У Украјини практично не може нормално да се живи само зато што су хтели у Европску унију. Румунија је ушла у НАТО само зато што је била у страху од Русије. Сви су имали тај страх. Сви су страховали од КГБ и Москве", тврди Милер.

Према њеним речима, када се распао С С С Р, сви су очекивали да ће демократија заменити тоталитаризам.

"Није се то догодило. Путин је све изврнуо. Данас је повређен новинар који критикује Путина. Он је у животној опасности. То су ствари за које смо мислили да се неће више догађати. Ако не иде дипломатски онда мора војно да се зауставе такви типови. Тако су и Милошевића морали да сруше", казала је Милер.

Вече са немачком књижевницом Хертом Милер под називом "Логика 29. фебруара" уприличено је у оквиру 62. Међународног београдског сајма књига, и програма "Четири земље један језик", чији су домаћини земље немачког говорног подручја Немачка, Аустрија, Лихтенштајн и Ссвајцарска.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti