Fajter

Kultura

Сећате ли се културе? На данашњи дан основано је чувено "Стеријино позорје"

Autor: Фајтер

Пре тачно 61. годину основано је "Стеријино позорје", у част легендарног српског комедиографа Јована Стерије Поповића.

На данашњи дан 1956. године, одлуком Градског већа у Новом Саду је основано Стеријино позорје, поводом 150 година од рођења и стогодишњице смрти српског комедиографа Јована Стерије Поповића.

Сваке године у мају, у Новом Саду, се организује "Стеријино позорје" и оно је знатно допринело унапређењу позоришне уметности код Срба као и развитку драмске књижевности.

У дефинисању програма и статуса Стеријиног позорја учествовале су најистакнутије личности тадашњег друштва, културе и уметности. У првом Одбору Стеријиног позорја (Градско веће Новог Сада, 29. март 1956) били су, међу осталима, Јосип Видмар (председник), Иво Андрић, Милан Богдановић, Бранко Гавела, Велибор Глигорић, Димитар Кјостаров, Младен Лесковац, Вељко Петровић, Томислав Танхофер, Радомир Радујков, Милош Хаџић... Тада су јасно артикулисани програмски циљеви: кроз стални фестивал националне драме унапредити позоришну уметност и стимулисати развој драмске књижевности.

"Без Позорја били бисмо сиромашнији за једно људско разумијевање и за једну заједничку љубав. Увјерили смо се не само да је могућно већ да нам је и неопходно. Зато што је паметно и поштено утемељено од самог почетка - да буде збориште националне умјетности, гдје свако показује мјеру својих могућности..", рекао је чувени писац Меша Селимовић, давне 1971. године.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti