Fajter

Kultura

Испуњена ПОСЛЕДЊА ЖЕЉА легендарног писца! Тери Прачет захтевао да се САВ МАТЕРИЈАЛ о култном серијалу Дисксвет УНИШТИ ПАРНИМ ВАЉКОМ! (ВИДЕО)

Autor: Фајтер / art-anima.com / од 31.08.2017.

Незавршене књиге преминулог британског писца сер Терија Прачета, најпознатијег по серијалу књига о уврнутом Дисксвету, уништио је парни ваљак, у складу са његовом жељом.

Жеља му је испуњена у петак.

Прачетов хард диск је прегазио стари парни ваљак по имену "Лорд Џерико" на Великом дорсетском сајму парних машина, а уочи отварања изложбе о ауторовом животу и делу, пише британски "Гардијан" а преноси агенција Бета.

Нил Гејмен, писац и Прачетов блиски пријатељ и сарадник, рекао је за "Тајмс" после Прачетове смрти да је он желео да "све на чему је радио у тренутку смрти буде заједно са компјутерима изнето на сред пута и прегажено парним ваљком".

Неки од љубитеља његовог дела су ипак били изненађени да је Прачет чувао своје радове на старијем моделу хард диска.

                   

Уништени диск ће бити један од експоната на изложби "Terry Pratchett: His World" која ће бити отворена у Музеју Солсбери и трајати од 16. септембра до 13. јануара следеће године.

Прачет је први роман објавио 1971. а историја Дисксвета, плоче која кроз свемир путује на леђима четири слона који стоје на леђима корњаче, почела је 1983, романом "Боја магије".

Током 2007. открио је да болује од Алцхајмерове болести, након чега је постао активиста за право на асистирану смрт. О томе је држао дирљиве говоре и учествовао у документарним емисијама.

Аутор преко 70 романа, Прачет је наставио да пише и објављује, све више уз помоћ других, све до смрти. Његова дела су продата у преко 85 милиона примерака и преведена на 37 језика.

Титулу официра Реда Британске империје је добио 1998, а за допринос у књижевности 2009. је проглашен за витеза. Награду светске фантастике за животно дело добио је 2010.

Умро је 12. марта 2015. у 66. години. Постхумно објављена књига "The Shepherd’s Crown" је последњи роман о Дисксвету.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti