Fajter

Kultura

ДЕЈВИД ЛИНЧ: Путујући Оријент експресом прошао кроз БЕОГРАД, био сам МРТАВ ГЛАДАН, а онда ми је пришао један ЈУГОСЛОВЕН

Autor: Фајтер / Б92.нет / од 14.09.2017.

Како Дејвид Линч одржава фризуру, зашто воли Елвиса, да ли верује да ће добро надвладати зло у будуцности човечанства сазнали су посетиоци Културног центра Београда који су разговарали преко скајпа са познатим америчким редитељем.

Изложба фотографија "Мале приче" Дејвида Линча која је отворена 1. септембра у Културном центру Београда била је повод за разговор са режисером који је највише познат по телевизијском формату "Твин Пикс".

Линч је прво поздравио публику са великог платна, што је изазвало грају и аплауз у сали.

"Драго ми је да вас видим, изгледате одлично" поздравио је публику.

Када је ка њену окренут монитор преносивог рачунара, Линч је видео одушевљене људе који му шаљу пољупце.

Цењени редитељ је објашњавао своје стваралачке праксе у односу на настајање изложбе "Мале приче".

"Када ухватите идеју, ви морате да направите реакцију и покрет у односу на ту идеју. Ако нисте задовољни покретом, онда га исправите. Када осећате да чините добре ствари, наставите са том праксом. Осећај је врло важан" казао је Линч.

Уследила су питања из публике и видно узбуђени поштоваоци Линчовог опуса разговарали су су преко Скајпа са америчким редитељем.

"Увек сам субјективан када је мој рад у питању. Људи који гледају моју серију на телевизији ретко о њој размишљају на исти начин. Свако има исвоје мишљење" рекао је Линч.

Он је у разговору са једним од својих београдских обожавалаца напоменуо да нико од нас није смислио идеју већ ју је на неки начин ухватио.

"Како неку идеју презентујете и обрадите кроз медије зависи само од вас. Идеја је дар који долази споља", рекао је Линч.

О Елвису Прислију Линч је говорио са много поштовања.

"Потпуно сам импресиониран Елвисом. Он је објединио ритам и блуз, блуз, рокабили у свом изразу. Он је запалио свет својом музиком. Све док није отишао на одслужење војног рока, Елвис је био фокусиран на музиком, али војска га је скоро убила. Све до његове 36. године, када је отисао у војску, био је магичан", објаснио је.

Славни редитељ је напоменуо да би једног дана волео да дође у Србију али не воли да путује. Обожава да седи кући и ради.

"Путовао сам Оријент Експресом 1965. године и тада прошао кроз Београд. Био сам много гладан у том возу али ми је неки Југословен дао парче хлеба са сиром и месом. Никада нећи заборавити тако нешто."

На питање младића из публике како одржава фризуру, Линч је кратко одговорио да ретко пере косу и да се још ређе чешља.

Пред крај разговора са београдском публиком Линч је напоменуо да ће добро превладати у будућности човечанства.

"Сада се свет налази у транзицији између добра и зла. Све више људи верује у добро на свету и те групе људи ће на крају очистити човечанство од зла", закључио је.

Разговор су мордерисали су Весна Даниловић и Мирослав Карић, кустоси изложбе "Мале приче", Натасја Чичић, учитељ Трансцеденталне медитације(ТМ), председница омладине Савеза за ТМ Србије и Милија Петровић, учитељ ТМ-а и председник Савеза за ТМ Србије.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti