Fajter

Hrana

Можда кувате за друге, али на добитку сте ВИ! Ево због чега (ГИФ)

Autor: Фајтер / кликс.ба / од 11.04.2017.

Особе које воле да кувају и за то смишљају разне разлоге су често омиљене у друштву, а од сада имају разлог више да се лате рерне, јер ново итраживање психолога показује да кување за друге позитивно утиче на оне који то практикују.

"Кување развија креативност. Креативно изражавање било да се ради о сликању, музицирању или кувању ослобађа људе од стреса",утврдила је Дона Пинцус, психолошкиња Универзитета у Бостону

Стрес се може повезати с низом психичких и физичких проблема, а проналажење начина ослобађања од стреса од велике је важности за вођење здравог живота. Кухање за друге људе може послужити као добар начин комуникације с туђим осећањима. Професорка психологије Универзитета у Масачусетсу Сузан Витборн појашњава да храна, у недостатку речи, може бити начин изражавања.

"Особе које имају проблем с показивањем емоција, захвалности, симпатија или љубави према некоме могу показати кроз, на пример, неко укусно пециво", рекла је Витборн.

Медицинска сестра и кулинарски терапеут Џули Охана нагласила је да је у многим земљама храна заиста израз љубави.

"Кувати, јести и комуницирати заједно је предивна ствар", истакла је Охана.

Кување захтева много пажње, а фокусирање на укусе, мирисе или покрете као што је мешење теста, ослобађају људе стреса. Психолози стање људи док кувају повезују с медитацијом.

"Кување вас тера да размишљате корак по корак, али у исто време размишљате о рецепту, посуђу које вам је потребно, за колико ћете направити неко јело, хоће ли бити укусно... Све је то један добар начин стављања разних мисли у равнотежу, а у исто време заборављања оних ружних", казала је Охана.

На крају, поред бројних психолошких предности током кувања, када усрећите друге јелом које сте направили за њих, осећањима задовољства и испуњености нема краја.SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.

Povezane vesti