Fajter

Ekonomija

ВИШЕ НИЈЕ ЗАНИМЉИВО: Американцима и НОБЕЛ ЗА ЕКОНОМИЈУ, награду добио професор Ричард Талер

Autor: Фајтер / Бета.рс / 09.10.2017.

Нобелова награда за економију данас је додељена Ричарду Талеру  са Универзитета у Чикагу за допринос о бољем разумевању психолошких и друштвених механизама у доношењу одлука инвеститора и потрошача, саопштила је шведска Краљевска академија наука.

У образложењу Академије се наводи да је Талер у својим радовима "објаснио како одређене људске карактеристике, као што су националност или друштвене предности могу да утичу на одлуке појединаца и токове на тржишту".

Талер (72) је поставио теорију концепта "менталне рачунице" објашњавајући механизме појединца у доношењу финансијских одлука.

"Он је показао колико аверзија према неком финансијском губитку ствара код појединца осећај да више вреднује оно што поседује него оно што нема", наводи се у образложењу Академије и додаје да је то касније названо психолошким феноменом "аверзије према непоседовању".

Талер је у првој реакцији рекао да је "веома срећан" што је овогодишњи лауреат и шаљиво обећао да ће новчани део награде покушати да потроши на што "ирационалнији начин".

Нобелова награда се састоји од златне медаље, дипломе и чека на девет милиона круна (око милион евра). Новчани износ награде се дели ако има више лауреата у једној дисциплини.

Данашњом доделом Нобелове награде за економију завршена је сезона доделе Нобелових награда, које су додељене у области медицине, хемије, физике, економије, књиженовсти и мира.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti