Fajter

Ekonomija

Шта ради, чиме се бави и колико нас кошта канцеларија заборављеног председника Томислава?

Autor: Глас јавности / Б92.нет / од 10.07.2018.

У Србији већ више од годину дана постоји Национални савет за сарадњу са Русијом и Кином. Председник је бивши председник Србије Томисалв Николић.

А колико нас кошта и какву корист имамо од те најмлађе институције?

Зелено светло за долазак инвеститора из Кине и Русије требало би да обезбеди Национални савет за сарадњу са тим државама. Али да ли то и ради ?

Данашњи сусрет бившег председника Србије а актуелног председника овог савета и кинеског амбасадора један је од ретких на који су медији позвани. Резултат је..

„Кинеска компанија потписала меморандиум о сарадњи са Икарбусом и ја сам њега обавештавао...“, каже амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг.
- А да ли сте ви договорили неки посао са Николићем?

"Па јесте и раније и сада увек ако дође нека делегација ја њега обавештавам и треба једна да дође у Србију и позивно писмо је средио председник Николић“

На сајту савета постоје фотографије и саопштења која се шаљу медијима. Бивши председник за изјаве није расположен упркос вишенедељним покушајима Прве ТВ.

Рад савета пореске обвезнике дршаве Србије годишње кошта око 50 милиона динара. Од тог новца половина се исплаћује за плате 30 запослених.

За економску новинарку Ружу Ћирковић постојање канцеларије није спорно јер комуникација са растућим светским економијама попут Кине и Русије мора постојати. Али...

"Мени није јасно зашто су ту министри јер они већ имају своја минитарства преко којих формално раде. Не видим да они раде ишта конкретно. Ја мислим да би у том савету требало да седе бивши председници, амбасадори...нарочито се такве везе цене у Кини“.

Треба развијати овакав вид комуникације али , казе Ћирковићева, рад би морао да се уозбиљи. Колико је рад озбиљан покушали смо да сазнамо у Влади Србије која га је и основала 2017. и која би требало да га контролише. Одговор нисмо добили.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti