Fajter

Ekonomija

Словаци у Рековцу граде млекару, посао за 100 радника

Autor: Фајтер/Агенције од 18. 04. 2017.

Председник општине Рековац Александар Ђорђевић изјавио је да ће млекара "Колиба" из Словачке у Рековцу изградити млекару, а Рековац за то има 12.000 оваца и 2.000 коза, што је довољно.

Реч је о Фабрици за прозводњу млечних производа на бази овчијег и козијег млека, коју смо договорили са словачким инвеститором и "чека се пројекат из Словачке који мора да задовољи строге критеријуме Европске  уније", објаснио је Ђорђевић.

Целу инвестицију подржала је Влада Србије и Министарство пољопривреде, а млекара у Рековцу зваће се "Колиба Левач", изјавио је данас Танјугу Ђорђевић.

Словаци ће у млекари, "за почетак запослити око 40 радника", што је веома важно за Рековац, неразвијену општину Србије, додао је Ђорђевић.

"По писму о намерама словачког инвеститора кога је усвојила Скупштина општине, за почетак ће им бити довољно 1.000 литара млека, а касније ће повећати производњу на 5.000 литара и запослити 80 до 100  радника", рекао је Ђорђевић.

"Ми се томе радујемо, јер ће млекара оживети Левач и допринети да се за нас чује али и оживе све сфере пољопривреде и сточарства у овом крају", рекао је Ђорђевић.

Словаци имају обавезу да откупљују млеко од наших произвођача, тако ћемо упослити домаћинства која се баве овчарством и козарством, оценио је он.

Према попису, домаћинства у Левчу имају 12.000 оваца и 2.000 коза, то је довољан број грла, међутим врсте оваца и коза које се овде гаје нису толико млечне. Од Министарства пољопривреде имамо обећање, да ће, уз нашу помоћ, помоћ општине, финансирати набавку млечнијих грла како би имали више млека за ту млекару, рекао је Ђорђевић.

Председник савета за постицај и развој привреде Скупштине града Јагодине Никола Радосављевић, који је посредовао у овој инвестицији, изјавио је Танјугу да је реч о фабрици мањег капацитета која је требало да се отвори у Јагодини, али је на нивоу Скупштине града Јагодине договорено да се уступи Рековцу, због високог степана неразвијености општине. Он је истакао и да су Словаци заинтересовани за отварање и других фабрика у Србији.

Компанија "Петин" је заинтересована за фабрику мета и панцира, Компанија "Минга" за производњу бетонских елемената, а Фарма "Оаза" за узгој нојева.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti