Fajter

Ekonomija

Родољуб Драшковић нуди да консолидује Агркорове фирме у Србији за 35 одсто њиховог власништва

Autor: Фајтер/Агенције од 27. 04. 2017.

Власник концерна Свислајин Таково Родољуб Драшковић понудио је власнику хрватског Агрокора Ивици Тодорићу и Влади Србије да преузме управљање Агрокоровим фирмама у Србији, а да на крају санације добије 35 одсто удела у власништу тих фирми.

Агрокор у Србији поседује трговински ланац Меркатор С и производне компаније Фриком, Дијамант, Мивела и Кикиндски млин.

"Концерн Свислајон Таково спреман је да преузме управљање на ограничени период од четири године целокупним Агрокоровим бизнисом у Србији. Први услов је да имам пуну самосталност у одлучивању и руковођењу", рекао је Драшковић за Недељник.

Он тврди да је упознат с пословањем Агрокора у Србији и да би му требало месец и по да покрене опоравак.

"Ишао бих на реструктурирање кроз ревитализацију и санацију стања. Преузимам обавезу да измирим преко 1.000 добављача до краја ове године и да поштујем 90 дана као рок плаћања од настанка дужничко-поверилачких односа", рекао је Драшковић.

Како је додао, већ од јануара наредне године почео би банкама - повериоцима фирми Агрокора у Србији да месечно враћа пет милиона евра.
"С банкама бих се договорио одмах по преузимању система о репрограму до краја године, договорио да од 1. јануара 2018. направимо ануитете отплате који би се поштовали и договорили бисмо се о годишњем нивоу камата. Нема ни трунке неповерења између банака и мог пословног система и то што бисмо се договорили с банкама, с наше стране било би реализовано 100 одсто", рекао је Драшковић.

Његова је процена да би до краја године успео да заврши комплетну финансијску консолидацију система Агрокора у Србији и да би сви кредити били враћени у наредне две године.

"Држава Србија треба да преузме обавезу исплате отпремнина за технолошки вишак. Знам да у српском делу Агрокора од 12.000 запослених има 25 и 30 одсто технолошког вишка. То су неспособни кадрови и више их је у трговини", казао је Драшковић.

Његов захтев био би и да државе Србије на четири године ослободи пореза на добит Агрокорових фирми да би се олакшала финансијска консолидација система.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti