Fajter

Ekonomija

Радници траже 20 плата, Словаци преко ноћи продали "Гошу" Кипранима

Autor: Фајтер/“Политика” од 05. 04. 2017.

Словачка фирма “Жос Трнава” пренела је 100 одсто капитала и имовине Фабрике шинских возила "Гоша" из Смедеревске Паланке на компанију “Лиснарт холдингс лимитед” са седиштем на Кипру.

Словаци су захтев за промену података у АПР-у поднели 29. марта, у понедељак је трансакција заведена, а радници су о томе обавештени јуче ујутру.

Како за “Политику” каже Љубомир Савић, председник синдиката Независност у паланачкој фабрици, генерални директор Иван Хемшилд о продаји фирме обавестио их је телефоном у уторак ујутру.

“Очекујемо да би у среду могли да се појаве нови власници, мада је генерални директор исти, пошто је то словачка фирма са седиштем на Кипру. Тек након разговора, надамо се, знаћемо како је предузеће продато. Купопродајни уговор још нисмо добили, а једино из њега може да се види да ли је фабрика продата са дуговањима према држави и запосленима”, наводи Савић.

Радници страхују да ли ће нови послодавац имати обавезе према њима, али се ипак надају да ће све бити у реду. Ако се буде по закону радило, јасно је да се не може купити само позитивно пословање већ и дуговања, додаје он.

“Жос Трнава” само држави Србији дугује око четири милиона евра на име пореза и доприноса за раднике. Самим радницима Словаци дугују око 1,8 милиона евра за зараде, док се добављачима дугује више од милион евра, наводи “Политика”.

До сада нико од представника словачке компаније није ступио у преговоре са радницима који већ недељу дана штрајкују.

Штрајк је настављен и око 220 запослених не одустаје од намера да оствари своја права. Синдикати тврде да се радницима дугује између 15 и 20 плата, да радни стаж није уплаћиван од 2014. године

Компанија “Жос Трнава” купила је “Гошу” почетком 2007. путем аукције. У другом надметању Гоша је продата по почетној цени од 140,44 милиона динара. Фирма је у блокади од децембра 2013. године.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti