Fajter

Ekonomija

Пад индустријске производње у априлу за 2,6 одсто

Autor: Фајтер/Агенције од 01. 06. 2017.

Индустријска производња у Србији пала је у априлу 2017. године за 2,6 одсто на годишњем нивоу, а у односу на просек у прошлој години смањена је за 0,9 процената, саопштио је данас Републички завод за статистику.

У периоду јануар-април 2017. године, индустријска производња је била мања за 0,1 одсто у поређењу са истим лањским периодом.

Највећи утицај на међугодишњи пад индустријске производње у априлу имали су производња електричне енергије, затим производња деривата нафте, прехрамбених производа, штампање и умножавање аудио и видео записа, као и производња моторних возила и приколица.

Десезонирани индекс индустријске производње за април показује да је укупна индустрија остварила раст од 0,5 одсто, а да је прерађивачка порасла за 4,6 процената у односу на просек 2016. године. Према десезонираним подацима, укупна индустријска производња у априлу је на месечном нивоу била већа за 0,7 одсто, док је прерађивачка забележила пад од 2,3 процента.

На годишњем нивоу је, посматрано по секторима, прерађивачка индустрија у априлу имала нулти раст, рударство је пало за 4,9 одсто, док је сектор снабдевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација регистровао пад од 11,4 процента.

Посматрано по наменским групама, међугодишњи раст је у априлу забележен код производње трајних производа за широку потрошњу за 9,5 одсто, интермедијарних производа, осим енергије за 5,7 процената и капиталних производа за 2,3 посто. С друге стране, пала је производња нетрајних производа за широку потрошњу за 3,4 одсто и енергије за 12 oдсто.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti