Fajter

Ekonomija

Нова новчаница од 50 евра

Autor: Фајтер/Агенције

Нова новчаница од 50 евра данас ће бити пуштена у оптицај у 19 земаља зоне евра, и доноси бољу заштиту од кривотворења. Нова новчаница која је представљена јуче на конференцији за новинаре у Паризу, биће одштампана у укупно 6,5 милијарди примерака, од чега једна милијарда у Француској у штампарији Шамалијер близу Клермон Ферана.

Садашња новчаница од 50 евра, која је најчешће коришћена новчаница у зони евра а никада није измењена од стварања јединствене валуте 2002, постепено ће бити поовучена.

"Новчаница прве серије моћи ће и даље слободно да буде у оптицају. И даље ће бити важећа", рекао је генерални директор услуга за привреду у Централној банци Француске.

Попут нових новчаница од 5, 10 и 20 евра које су пуштене у оптицај од 2013. године, нова новчаница од 50 евра направљена је по новом моделу, уз примену врхунских менханизама за борбу против кривотворења.

Гувернер Централне банке Француске Франсоа Вилероа де Гало рекао је на конференцији за новинаре да су на новчаници примењене значајне сигурносне иновације.

Реч је пре свега о портрету "принцезе Европе", лика из грчке митологије, који је убачен у прозирни прозор на десној страни новчанице, на сјајној траци.

Новчаница има и рељефну штампу за слабовиде, а број 50 је исписан смарагдно зеленом бојом у материјалу који мења боју када се новчаница нагне.

"Има и ознака безбедности које су сакривене у новчаници", истиче генерални директор за производњу новчаница у Централној банци Француске Ерик Лакуреж, додајући да укупно има "више десетина" ознака идентификације.

Према Европској централној банци, новчаница од 50 евра представља 45 одсто укупног обима новчаница у оптицају у зони евра, али само 30 одсто новчаница коришћених у Француској, где домаћинства најрадије користе новчанице од 20 евра.

Француска централна банка објавила је да је евро једна од најмање кривотворених новчаница у свету, са стопом кривотворења од 0,003 одсто. "То је осам пута мање него што смо бележили за последње новчанице франака", истакао је Франсоа Вилероа Гало.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti