Fajter

Ekonomija

Немачки Тенис прву фарму свиња гради у атару Зрењанина

Autor: Фајтер/Агенције од 21. 07. 2017.

Немачка месна индустрија Клеменс Тенис добила је дозволу од локалне самоуправе града Зрењанина за закуп 2.420 хектара државног обрадивог земљишта које ће користити у наредних 30 година

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић казао је да је комисија у Зрењанину одобрила закуп, али да ту одлуку треба да верификује и Скупштина града, пише "Блиц".

Лист наводи да је закуп земљишта само један од пет захтева познатог немачког инвеститора, колико их је поднео, како би дошао до 10.000 хектара српског обрадивог земљишта које му је потребно да би узгајао свиње и организовао кланицу, за шта је планирао да уложи 300 милиона евра.

Како се наводи, закуп првих хектара су знак да су ова улагања извесна, односно да није одустао од инвестиција у Србији, а уколико му се буде одобрило све што је тражио извесно је да ће ући у највећих пет земљопоседника.

Извесно је и то да ће Тенис у атару града Зрењанина на додељених 2.420 ектара ударити камен темељац за своју прву фарму свиња у Србији.

Извор "Блица" из Владе тврди да се овом одлуком отварају врата за велику инвестицију у Србији, која би наредних година постала значајан узгајивач и прерађивач свињског меса у Европи.

Зрењанин је прва локација одобрена Тенису и извесно је да ће наредних дана и преостале четири локалне самоуправе где је аплицирао донети одлуку о закупу државног земљишта.


"Мислим да је готово извесно да ће следеће недеље то урадити и Кикинда, јер је и тамо све у завршној фази да се Тенису одобри закуп у наредних 30 година за око 3.000 хектара обрадивог земљишта", каже саговорник листа.

Он наводи и да би до краја године требало да буду конкретизовани услови и динамика прве фазе улагања у Србију, која подразумева тов и прераду око 700.000 свиња, а да би наредних година требало да се дође до броја од четири милиона,.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti