Fajter

Ekonomija

Македонска компанија обнавља производњу београдског пива

Autor: Фајтер/Агенције од 06.04. 2017.

"М-6 Еден", власништво Светозара Јаневског, познатог бизнисмена из региона са дугогодшњим искуством у пиварској индустрији, закупила је Београдску индустрију пива.

Одбор поверилаца БИП саопштио је да је ова македонска компанија је на последњој аукцији дао највишу понуду о закупу свих брендова и да ће у наредном периоду биће задржани запослени према условима који су договорени.

Наредне фазе предвиђају развој бизниса и унапређење пословања. О детаљнијим плановима јавност ће бити ускоро обавештена, каже се у саопштењу.

Нови закупац Београдске индустрије пива Јаневски изјавио је Танјугу да његове намере нису да тргује некретнинама, већ да производи, за шта је припремљен прецизан план.

"У нашим досадашњим разговорима са Владом Србије јасно смо истакли жељу да унапредимо и оживимо БИП, те смо истакли да нисмо заинтересовани за земљиште и некретнине, већ само за производњу и дистрибуцију пива и осталих проивода које бисмо правили", каже Јаневски.

Он објашњава да је план да запосле далеко више људи него што им је то обавеза, али да то не може да се уради брзо, већ да је неопходно градити нове дистрибутивне центре и обновити сарадњу са старим БИП-овим партнерима.

"Како буде ишао раст производње тако ћемо запошљавати раднике, а план је да дођемо до броја од 200 до 300 нових запослених", рекао је македонски бизнисмен, иначе, власник винарије Тиквеш.

Говорећи о малим акционарима, како их не назвао, "реповима из прошлости", као и о дуговањима БИП држави и банкама, Јаневски каже да као закупац не може да улазе у капитал предузећа, а да није ни надлежан да решава проблеме из прошлости који се тичу малих акционара.
"Ми не задиремо у капитал БИП и у власничку структуру. Наш циљ је да са Владом Србије направимо договор о финансијским реповима из прошлости, да се са банкама договоримо о начину отплате дуговања, те да решимо проблем хипотека", објашњава Јаневски.

БИП дугује држави 25 милиона евра, а намера његовог будућег тима је да се уради процена капацитета производних погона како би се унео свеж капитал и осавременила будућа производња.

"Рентирамо и инвестирамо, то је наша садашња позиција. Прво морамо да решимо техничке ствари на терену, а након тога ћемо радити на оживљавању бренда, креирању неколико дистрибутивних центара", каже Јаневски и додаје да би за две недеље требало да добију уговор од Одбора поверилаца како би и званично ушли у фабрику.

"М6 Еден Срб" ће плаћати годишњи закуп од  912 хиљада евра за београдску пивару.

Понуду за закуп БИП су доставили и Конзорцијум "Инса" из Земуна и Самостална трговинска радња "Певец" из Крагујевца и фирма "Унидроп", рекли су у Агенцији за лиценцирање стечајних управника.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti